Nieuws

Windows vraagt niet-ondersteunde pc’s om bij te werken

Windows 11
Heel wat gebruikers met niet-ondersteunde pc's kregen afgelopen week de vraag om bij te werken naar Windows 11. Volgens Microsoft gaat het om een fout.

Hoewel Windows 11 de meest recente versie van het populaire besturingssysteem is, zijn er nog heel wat gebruikers die nog de vorige versie draaien. Sommigen hebben daar geen keuze in: heel wat hardware wordt namelijk niet ondersteund door de meest recente Windows-versie.

Melding was een fout

Gebruikers met niet-ondersteunde hardware werden afgelopen week verrast door Microsoft: ze kregen plots een aanbod om de update naar Windows 11 te installeren. Kreeg je deze melding en koos je ervoor om het systeem bij te werken? Dan begint het installatieproces voor Windows 11. Op het moment dat de installatietool je hardware gaat controleren stopt de installatie vanzelf.

Gebruikers met niet-ondersteunde hardware kunnen dus niet plots naar Windows 11 upgraden. Microsoft heeft ondertussen laten weten dat de melding een foutje was: het was niet de bedoeling om de melding naar niet-ondersteunde computers te verzenden.

Opmerkelijk genoeg is het niet de eerste keer dat Microsoft zo’n melding uitstuurt: in het verleden viel nog al eens voor dat gebruikers een update aangeboden krijgen, maar deze helemaal niet konden installeren.

Voor wie écht graag Windows 11 wil installeren op zijn niet-ondersteund apparaat zijn er omwegen te vinden. Alleen komen deze omwegen met een aantal risico’s: de mogelijkheid bestaat dat je pc niet meer naar behoren werkt. Microsoft toont dan ook een watermerk op niet-ondersteunde pc’s met Windows 11 om je daar attent op te maken.

Hoe komt het dat mijn pc niet ondersteund wordt?

Windows 11 stelt omwille van veiligheidsredenen een aantal eisen aan pc’s. Een van die eisen is de aanwezigheid van een Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0). Bij sommige computers gaat het hier om een discrete chip die op het moederbord geplaatst kan worden. Tal van CPU’s bieden echter fTPM 2.0 aan, een firmware-oplossing waardoor je de TPM-chip gewoon kan overslaan.

Heeft je chip fTPM 2.0, maar kan je geen Windows installeren? Dan is het goed mogelijk dat de fTPM-instelling in je BIOS/UEFI uitstaat. Om Windows 11 te installeren moet je ze dan gewoon aanzetten. Wil je liever geen Windows 11? Dan kan fTPM 2.0 gewoon uitschakelen. Microsoft zal dan in normale omstandigheden geen updates naar Windows 11 meer aanbieden – tenzij het, zoals hier gebeurd is, een fout maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business