Tijdsslot voor jongeren moet overmatig TikTok-gebruik voorkomen

TikTok
© iStock
TikTok heeft een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om minderjarigen op zijn platform te beschermen. Een van die maatregelen is een tijdsslot voor alle gebruikers onder de 18.

TikTok stelt dat de maatregelen nodig zijn om minderjarigen te beschermen tijdens hun verkenning van de digitale wereld. “Hoewel er geen collectief onderschreven standpunt is over hoeveel schermtijd ‘te veel’ is, of zelfs de impact van schermtijd in bredere zin, erkennen we dat tieners doorgaans extra ondersteuning nodig hebben wanneer ze de online wereld onafhankelijk beginnen te verkennen”, licht TikTok’s head of trust en safety, Cormac Keenan, toe.

Die bescherming komt er dus in de vorm van een tijdsslot van 60 minuten. Spenderen ze meer dan 60 minuten op TikTok, dan moeten ze een wachtwoord invullen om verder te kijken. Ook biedt het platform jongeren de optie om de limiet volledig uit te schakelen. Daar zitten wel beperkingen aan: als jongeren meer dan 100 minuten per dag op TikTok actief zijn, moeten ze alsnog zo’n limiet voor hun dagelijks gebruik instellen.

Eerste testen met de functie zouden alvast een positieve uitwerking hebben. Het platform meldt dat het gebruik van zijn schermtijd-instellingen met 234 procent toenam. Of jongeren ook minder tijd op het platform doorbrachten, heeft TikTok niet bekendgemaakt. Uiteraard is dat wel het doel van deze functie; door jongeren te wijzen op de tijd die ze op het platform spenderen, zou het gebruik van de dienst moeten dalen. Een overzicht van het TikTok-gebruik van de voorbije week moet daar ook aan gaan bijdragen; zo’n overzicht verstuurt het platform vanaf heden elke week naar minderjarigen.

Instellingen voor ouderlijk toezicht

Jongeren die de TikTok voor Jongere gebruikers-app gebruiken, krijgen ook te maken met de nieuwe beperking van 60 minuten. Zodra de limiet op deze dienst wordt bereikt, kunnen ouders die telkens met 30 minuten verlengen door een bestaand of aan te maken wachtwoord in te vullen. Ouders die hun kinderen van TikTok gebruik laten maken, krijgen binnenkort ook een viertal nieuwe opties om te bepalen welke content hun kinderen te zien krijgen.

Aangepaste dagelijkse limieten: ouders kunnen voor elke dag van de week een aparte limiet instellen. Handig als je het bijvoorbeeld niet erg vindt als je kinderen in het weekend langer op TikTok actief zijn, maar niet wil dat ze doordeweeks (te) lang naar hun scherm staren;

  • Dashboard met schermtijd: ouders krijgen via Family Pairing zicht op het TikTok-gebruik van hun kinderen, zoals de hoeveelheid tijd die ze erop doorbrengen, hoe vaak ze de app openen en een gedetailleerd overzicht van de momenten waarop ze de app gebruiken;
  • Notificaties dempen: notificaties van TikTok kunnen via deze functie gedempt worden op basis van een vast schema. Zo kun je instellen dat je kinderen enkel vlak na school en in het weekend meldingen ontvangen, maar niet tijdens schooltijd of in de nacht;
  • Blokkeer specifieke hashtags: TikTok komt binnenkort met een filter waarmee ouders video’s met bepaalde hashtags en woorden kunnen verbergen. Wanneer die optie wordt toegevoegd is niet bekend. Wel schrijft het bedrijf dat de functie wordt ontwikkeld in samenwerking met “ouderschap, jeugd en maatschappelijke organisaties”.

Het tijdsslot en de nieuwe instellingen voor ouderlijk toezicht zijn op korte termijn beschikbaar in de TikTok-app. Enkel de contentfilter laat mogelijk wat langer op zich wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business