Nieuws

Meta plant AR-bril met ‘neurale interface’ via smartwatch

AR-bril Ray-Ban Meta
© Meta, Ray-Ban
Meta is de laatste jaren uitgegroeid tot een Metaversebedrijf. Het heeft echter meer in petto dan VR-headsets.

Meta is al een hele tijd thuis in de wereld van VR-apparatuur. Inmiddels verkocht het bedrijf al zo’n 20 miljoen VR-headsets, verspreid over de verschillende Oculus-modellen. Meta is dan ook een van de voornaamste investeerders in de zogenaamde ‘Metaverse’. Volgens de nieuwste rapporten wil Meta de aanwezigheid in de VR-wereld nog vergroten met een nieuw product: een AR-bril.

Met dat nieuw product wil Meta verder gaan dan het nu doet: de AR-bril is niet nog een manier om in de Metaverse te vertoeven. Volgens The Verge, dat een presentatie voor Meta-werknemers kon inkijken, wil Meta met zijn volgende product de smartphone vervangen. Tenminste: Zuckerberg wil tegen 2027 even veel AR-brillen als smartphones gebruikt zien worden.

In de Quest-lijn heeft Meta ook een aantal nieuwe ontwikkelingen klaar staan. Momenteel werkt het bedrijf aan de Quest 3. Dat apparaat zou niet alleen virtual reality-ervaringen bieden, maar ook mixed reality. Daarbij wordt de gebruiker niet volledig ondergedompeld in een digitale wereld, maar worden er digitale elementen aan de echte wereld toegevoegd. Voor 2024 zou Meta een iets toegankelijkere headset plannen, die iets goedkoper moet worden dan de huidige Quest-modellen. Aan de andere kant van het spectrum werkt Meta ook aan een high-end VR-bril. Wanneer die toestellen precies op de markt komen is nog ongekend. Wel hebben de drie apparaten al een codenaam gekregen. Intern wordt er naar de toestellen verwezen als respectievelijk ‘Stinson’, ‘Ventura’ en ‘La Jolla’.

AR-bril met neurale interface

Wat de AR-brillen betreft: dit jaar brengt Meta de tweede generatie van zijn slimme bril uit. De eerste versie daarvan kwam uit in 2021 en werd ontwikkeld met Luxottica, het moederbedrijf van onder andere Ray-Ban. In 2025 verwacht het bedrijf een derdegeneratiebril uit te brengen. Die zal dan uitgerust zijn met een ‘viewfinder’ om al je berichten en meldingen te bekijken.

Daaraan zal je – volledig optioneel – ook je Meta smartwatch aan kunnen koppelen. Meta annuleerde de plannen die het had om in de nabije toekomst een slimme horloge te lanceren. In 2025 zou er echter nog wel een exemplaar komen. Dat zal speciaal worden uitgebracht om de slimme bril te vergezellen. Die smartwatch zou volgens Meta als ‘neurale interface’ gaan functioneren: met het apparaat om je pols kan je dan bedienen wat er op je AR-bril verschijnt.

Meta is niet het enige bedrijf dat inzet op AR. Ook Apple werkt aan een bril waarmee je de echte wereld en digitale elementen kan combineren. Dat toestel zou eind dit jaar op de markt moeten komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business