Nieuws

GPU-drivers van AMD slopen Windows-installatie

AMD GPU drivers
AMD heeft geen bijzonder goede reputatie als het om drivers gaat. Bijna was het merk hersteld, maar een nieuwe bug gooit roet in het eten.

Driverupdates baren Windows-gebruikers met een videokaart van AMD zorgen. Al sinds midden februari zorgen updates er in enkele gevallen voor dat Windows opnieuw geïnstalleerd moet worden. Na een aantal weken is eindelijk achterhaald waar het probleem precies zit.

AMD is er uiteindelijk in geslaagd om het probleem te reproduceren. Het probleem doet zich voor bij versie 23.2.1 van de Adrenalin-drivers voor grafische kaarten. Bij de installatie van de drivers krijgen gebruikers meerdere opties: ofwel installeer je de drivers bovenop de oudere versie en behoud je de vorige drivers, ofwel verwijder je de oude drivers volledig. Bij deze factory reset-optie loopt echter het een en ander mis: in plaats van alleen de oude GPU-drivers te verwijderen, verwijdert de optie ook enkele essentiële Windows-onderdelen. Meer bepaald verwijdert de installatie bepaalde delen van de bootpartitie. Dit corrumpeert de Windows-installatie zodanig dat het besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd moet worden.  

Hoe voorkomen

Heb je een grafische kaart van AMD en durf je de drivers niet bij te werken? Je hoeft nergens voor te vrezen: standaard staat de optie die nu Windows-systemen sloopt uit. Als je alleen maar op ‘oké’ en ‘volgende’ duwt is er, met andere woorden, geen probleem. Wil je toch van die oude driver-versies vanaf? Dan gebruik je best een aparte tool om drivers te verwijderen. Een goede en vertrouwde optie, die je bovendien ook gratis kan gebruiken, is de Display Driver Uninstaller (DDU). De tool werkt voor zowel AMD- als Nvidia-drivers.

Je kan ook gewoon je oude drivers laten staan. Doorgaans lever dat geen al te grote problemen op. Aangezien AMD aan een oplossing voor het Windows-probleem werkt kan je er vanuit gaan dat er binnenkort toch nieuwe drivers aankomen. Wanneer je binnenkort die nieuwe drivers installeert, krijg je opnieuw de optie om de oude te verwijderen.

Probleem oplossen

Bij PCWorld kregen ze ook met het driverprobleem te kampen. De gemakkelijkste manier om je pc terug bruikbaar te maken is ongetwijfeld door er een nieuwe Windows-installatie op te zetten. AMD heeft echter nog een oplossing: tijdens het opstarten van je PC op de uit-knop duwen. Op die manier forceer je Windows in een herstelmodus. Wel moet de timing perfect zijn: voor PCWorld werkte de oplossing pas na de vijftiende keer.

Je kan ook Windows herstellen met geavanceerde opstartopties. Hier is het wel belangrijk dat je een herstelpunt gebruikt: zonder draait het OS verder de soep in. In ieder geval: voorkomen is beter dan genezen. Je laat die oude drivers dus best een keertje op je systeem staan.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business