Nieuws

Politie pakt ziekenhuishackers op

Zurich, Switzerland - June 13 2018: Two police officers patrolling inside the Zürich Hauptbahnhof (often shortened to Zürich HB) where is held a market place.
De Duitse en Oekraïense politie zijn binnengevallen bij leden van een belangrijke hackersgroep die meerdere ziekenhuizen platlegde.

Om de ziekenhuishackers in te kunnen rekenen moesten de politiediensten van Duitsland en Oekraïne samenwerken met de FBI en Europol. Over een tijdspanne van een aantal maanden onderzochten zij waar leden van de groep woonden. De hackersgroep staat doorgaans bekend als “Indrik Spider”, “Double Spider” en “Grief” en stal enkele miljoenen van verschillende bedrijven en organisaties.

Zo legde Grief in 2021 de Amerikaanse National Rifle Association plat. Tal van mensen geraakten niet in hun mailbox en verschillende documenten lekten uit. Niet dat de organisatie iets tegen wapens lijkt te hebben. Het lijkt uitsluitend om geld te gaan: een ziekenhuis meer of minder platleggen leek voor de leden van de groep niet echt uit te maken.

Ziekenhuishackers

De groep drong in 2020 de computers van het Universitair Ziekenhuis in Düsseldorf binnen. De systemen werden geïnfecteerd met ransomware, waarna de werking van het ziekenhuis in problemen kwam. De Duitse politie beschouwt de hacker als verantwoordelijk voor de dood van een 78 jaar oude vrouw. Door de cyberaanval moest een ingreep uitgesteld worden en werd de vrouw overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Daar kwam ze te overlijden – volgens verschillende bronnen is de vrouw het eerste dodelijke slachtoffer van cybercriminaliteit.

In 2017 hackte de groep dan weer de Engelse National Health Service, die instaat voor de gezondheidszorg op de Britse Eilanden. De systemen waren geïnfecteerd met WannaCry-ransomware waardoor computertoegang plots 300 dollar in bitcoin waard was geworden. De problemen deden zich over de hele wereld voor, maar zorgden in Engeland voor de grootste kopzorgen. Bij de NHS draaiden meeste computers namelijk nog op Windows XP, waarvoor geen patch beschikbaar was.

Inval

Op 28 februari organiseerden de Duitse en Oekraïense politie in inval in twee woningen waar de ziekenhuishackers vermoedelijk woonden. Na ondervraging zijn die verdachten echter weer op vrije voeten. Het bewijsmateriaal dat tijdens de invallen verzameld werd, wordt gebruikt om de overige leden van de groep op te sporen.

Naar schatting maakten de hackers zo’n 40 miljoen euro buit bij het hacken van mensen in de VS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business