Xiaomi

Xiaomi neemt in 2024 zijn eerste elektrische wagen in productie. Het bedrijf werkt sinds 2021 aan de elektrische auto en wil de komende 10 jaar zo'n 8,5 miljard euro investeren in de voertuigen.


Het EV-initiatief van Xiaomi is niet nieuw. Xiaomi kondigde in maart 2021 aan 1,3 miljard euro in de EV-tak te hebben gestoken en dat het bedrijf daarmee een elektrische auto wilde ontwikkelen. Over het verloop van de ontwikkelingsfase bleef het – op enkele geruchten na – lange tijd stil. Xiaomi-ceo Lei Jun sprak tijdens de National Popular Assembly in Beijing onder meer over de elektrische auto. Eindelijk is er meer informatie bekend.

Massaproductie vanaf 2024

De ontwikkeling van de MS11 overtreft volgens Jun de verwachtingen. Xiaomi voltooide intussen al de nodige testen met een testexemplaar van de elektrische auto, waaronder de wintertesten, meldt de topman. Welke facetten het bedrijf nog moet doorlopen om de wagen productierijp te maken is niet bekend.

Xiaomi heeft tot de eerste helft van 2024 om die fasen te doorlopen. Dan moet de massaproductie van de MS11 volgens Jun starten. Wanneer de eerste klanten hun elektrische wagen vervolgens in ontvangst mogen nemen is niet bekend. Vermoedelijk zal dit gebeuren in de tweede helft van het jaar. Momenteel is ook nog onbekend via welke kanalen Xiaomi de wagen wil aanbieden en of we ook een Europese lancering mogen verwachten.


Concurrentie van Chinese merken

Op de Chinese markt mag Xiaomi alvast rekenen op de nodige concurrentie. Niet alleen Tesla heeft zijn zinnen gezet op de Chinese markt, ook binnenlandse merken als BYD, Nio en Xpeng timmeren hard aan de weg in de Oosterse contreien. Of het merk direct hoge ogen gooit met de lancering, is ook nog maar de vraag. De afgang van de Chinese economie na de coronacrisis heeft aangetoond dat de vraag naar elektrische wagens razendsnel afkoelt als de economische groei afneemt. Nio en Tesla ondervonden hiervan eind 2022 de gevolgen.

Het bedrijf besteed wel alvast de nodige tijd en gelden om het project tot een succes te maken. De ceo zegt de helft van zijn tijd te besteden in de tak van het bedrijf dat onder meer elektrische auto’s ontwikkelt. Niet alle ontwikkelingen worden in-house opgepakt. Voor de elektrische motoren in de MS11 kondigde de techgigant eerder een samenwerking met Super Soco aan.

Vermoedelijk volgen de komende jaren meer van zulke samenwerkingen. Hoe de toekomst van de EV-tak er uiteindelijk uit komt te zien, hangt vermoedelijk grotendeels af van de lessen die Xiaomi uit de eerste elektrische wagen trekt.