Nieuws

Is 'Strata' de Windows Cloud van Microsoft?

Microsofts nieuwe platform voor webgebaseerde applicaties gaat mogelijk Windows Strata heten. De blogger Kit Ong heeft die benaming (mogelijk een interne codenaam) als eerste ontdekt op de website van Microsofts Professional Developers Conference (PDC).

Op de PDC-site worden dagelijks sessies toegevoegd aan de agenda, over thema’s zoals Windows 7, Windows Mobile en Windows Server. Kit Ong zag ‘Windows Strata’ verschijnen bij de tags. Op het moment van schrijven zien wij die tag niet meer op de bewuste webpagina staan. Er zijn wel diverse screenshots van, zoals deze hieronder. 
 
Is 'Strata' de Windows Cloud van Microsoft? 
De tag voor sessies over Windows Strata in de agenda van de Professional Developer Conference. (Screenshot: Kit Ong)

Volgens Microsoft-watcher Joe Wilcox van Eweek zijn inderdaad acht sessies over Windows Strata aan de PDC-agenda toegevoegd. Hij heeft de korte omschrijving bekeken "en ja hoor, ze gaan allemaal over cloud computing". Ook Wilcox maakte een screenshot, zie hieronder:

Screenshot: Joe Wilcox

Definitieve naam
Het is al enige tijd bekend dat Microsoft werkt aan een computerplatform in the cloud. Vorige week sprak topman Steve Ballmer over Windows Cloud. Hij suggereerde echter dat de daadwerkelijke naam bekend zal worden op PDC, dat eind deze maand plaatsvindt.

Red Dog
ZDNet-blogger Mary-Jo Foley vermoedt dat Strata een afgeleide is van Red Dog, Microsofts veronderstelde antwoord op App Engine van Google. "Ik denk dat Strata misschien de Red Dog is plus een laag van cloud-infrastructuurdiensten zoals management, virtualisatie, netwerken en opslag. Er is een andere complete laag van cloud-diensten, de Live Platform Services, die boven op deze lagere ‘strata’ zal komen", aldus Foley.

Parallelle lagen
Het klinkt ons allemaal nog erg vaag in de oren. Het is wel duidelijk dat Microsoft achter de schermen werkt aan een erg uitgebreide, gelaagde ‘wolk’ van software. Wat dat betreft, is Strata een passende naam. In de geologie duidt die term op parallelle lagen rots of aarde, zichtbaar in een bergwand of op de grond. Maar Strata zou ook kunnen verwijzen naar stratosfeer of stratuswolken, laaghangende grijze wolken die worden geassocieerd met somber weer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business