Nieuws

Ubuntu LTS 10.04 Lucid Lynx

Een van de voornaamste problemen met Linux is dat zelfs de mainstreamvarianten eruitzien als systemen die niet voor doorsnee gebruikers bedoeld zijn. Dat gold zelfs voor de meest herkenbare distributie, Ubuntu. Maar met haar nieuwste versie 10.04 lijkt daar definitief verandering in te komen.

Weg zijn het twijfelachtige kleurschema en rommelige uiterlijk dat Ubuntu’s imago lange tijd bepaald heeft. In de plaats is een Gnome KDE-bureaublad gekomen dat soepel en opvallend is, maar vooral uitnodigt met zijn paarstinten en subtiele nadrukken. We zullen niet beweren dat het zo gepolijst is als Windows of Mac OS X, maar voor de eerste keer lijkt het alsof Ubuntu kan meedoen met de grote jongens.

Muziekwinkel One
Net als elk OS heeft Ubuntu, dat de bijnaam Lucid Lynx heeft gekregen, inhoud nodig om partij te kunnen bieden. Dat heeft het door zijn grote gebruiksgemak, de sterke softwareselectie en handige nieuwe functies. Nee, de nieuwe Ubuntu One-muziekwinkel (toegankelijk via de Rhythm Music Player) heeft niet zo’n sterk aanbod als de immens populaire iTunes Store, maar de selectie is zeker niet slecht.

Omdat de winkel direct is verbonden aan de Ubuntu One-cloudopslag, worden je nummers automatisch online bijgehouden, zodat je er vanaf elk systeem dat is verbonden met Ubuntu One toegang tot hebt.

Mij-menu voor sociale media
Het nieuwe ‘mij’–menu knoopt functies van sociale netwerken op een handige manier aan elkaar. Net als bij vergelijkbare pc-programma’s stopt het al je accounts in een toegankelijk menu, zodat je geen browser of software hoeft te openen. Er is ondersteuning voor zeventien diensten, waaronder MSN, AIM en Facebook. Gezien de populariteit van dit soort verbindingen zouden we niet verbaasd zijn als iets dergelijks binnenkort opduikt in Windows of Mac OS X.

De basisprogramma’s zijn eigenlijk net zo toegankelijk, met eenvoudige toegang dankzij een opnieuw vormgegeven softwarehoofdkwartier, dat ook voor beginnende gebruikers niet te moeilijk is. Het is sneller, met begrijpelijke categorieën en een erg ruim aanbod dat eenvoudig is te verkennen.

De selectie vinden we zo goed dat veel doorsnee gebruikers nooit iets extra’s zullen hoeven downloaden, wat op andere besturingssystemen zeker niet het geval is. Toch zal het vinden en installeren van nieuwe applicaties beginners kunnen afschrikken.

We vinden audio- en videospelers, een e-mailclient, een brandprogramma en klonen van bekende spelletjes als Sudoku, Minesweeper en Tetris. Uiteraard is er ook de OpenOffice.org-kantoorsuite, met een volledig aanbod voor zakelijke gebruikers. Nieuwe gebruikers zullen al snel merken hoe soepel deze applicaties werken. Gezien de prijs een zeer verleidelijk aanbod.

Zelfs een traditioneel sterk punt van Ubuntu, de opstarttijd, is verbeterd. Versie 8.04 wist al te starten in 55 seconden. De ontwikkelaar heeft dat bij Lucid Lynx teruggebracht naar een respectabele 32 seconden op onze testmachine.

Enorme vorderingen
Al met al is Ubuntu sinds Hardy Heron (8.04) een heel eind gekomen in slechts twee jaar. Het zal nog steeds niet in staat zijn om dure, maar alom gebruikte besturingssystemen van de troon te stoten, maar het heeft enorme vorderingen gemaakt bij het aantrekken en behouden van een breder publiek.

Net als bij alle LTS-releases ondersteunt Canonical Ubuntu 10.04 voor drie jaar, en we zouden niet raar opkijken van nog meer aanzienlijke verbeteringen. Versie 10.10, alias Maverick Meerkat, staat voor later dit jaar op het programma. Onze verwachtingen zijn hoog.

Ubuntu LTS 10.04 “Lucid Lynx”
Prijs: gratis (juni 2010)

PRO: snelle opstarttijd; verfrissende nieuwe interface; uitstekende integratie van sociale netwerkdiensten; breed aanbod van software vooraf geïnstalleerd.
CONTRA: Ubuntu One-muziekwinkel niet uitgebreid genoeg; installeren nieuwe applicaties intimiderend voor beginnende gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business