Nieuws

Windows 8 komt in vier smaken

Windows 8 is vanaf nu officieel de naam van Microsoft’s nieuwste. En het besturingssysteem krijgt slechts vier edities, inclusief de veelbesproken versie voor tablets.

Op zijn Windows Team Blog maakte Microsoft maandag de definitieve SKU-indeling bekend, wat staat voor stock keeping units. Eigenlijk zijn er voor consumenten maar drie versies die ter zake doen.

Desktopcomputers met een x86-processor kunnen kiezen tussen Windows 8 en Windows 8 Pro, waarbij de Pro volgens Microsoft geschikt is voor professionals en enthousiastelingen, die extra’s willen als “encryptie, virtualisatie, pc-beheer en domeinconnectiviteit.”

Windows Media Center komt alleen beschikbaar als aanhangsel voor Windows 8 Pro, al zegt het bedrijf niet of je extra moet betalen voor deze add-on.

Tabletversie
Het nieuwste, en meest besproken, familielid is Windows 8 RT, dat Microsoft ook Windows on ARM (WOA) noemt. Deze versie is speciaal gemaakt voor pc’s en tablets met ARM-processoren en zal een speciale versie van Microsoft Office bevatten die is geoptimaliseerd voor aanraakschermen. Windows Media Player zal ontbreken op deze tabletversie.

De vierde en laatste versie, Windows 8 Enterprise, is voor thuisgebruikers nauwelijks interessant, omdat hij specifiek is gemaakt voor de grote bedrijven die Software Assurance-overeenkomsten hebben gesloten met Microsoft. Technisch gesproken is er nog een vijfde versie, maar die is alleen voor opkomende markten, waardoor westerse klanten deze waarschijnlijk nooit te zien krijgen.

Schakelen tussen talen
Voor het eerst krijgen alle Windows-versies trouwens de mogelijkheid om tussen talen te schakelen, iets wat voorheen alleen beschikbaar was voor duurdere Windows-edities en bij Mac OS X al jaren standaard is ingebakken.

Terwijl Microsoft zijn klanten in het verleden nog bedolf onder verschillende versies, is het nu eenvoud dat de klok slaat bij Windows 8. Het softwarebedrijf kreeg in het verleden veel kritiek voor zijn verwarrende distributie, met als dieptepunt Windows Vista, dat liefst zeven verschillende uitvoeringen had. Sommige consumenten gingen zelfs zover om Microsoft aan te klagen voor misleiding.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business