Nieuws

Is de compactcamera ten dode opgeschreven?

De grootste camerabouwer ter wereld ziet haar verkoop lijden onder de toenemende populariteit van smartphones met steeds geavanceerdere camera's aan boord.

Canon ziet de vraag naar camera’s dalen nu steeds meer gebruikers genoegen nemen met de camera in hun smartphone om foto’s te trekken.

De Japanse krant Nikkei meldt dat de camerabouwer haar financiële vooruitzichten voor 2013 naar beneden bijschroeft als gevolg van de afnemende vraag naar camera’s. Dat heeft volgens Nikkei deels te maken met de slabakkende economie, maar de voornaamste reden is de wijdverspreidheid van smartphones.

Professionele fotografen en amateurs die hun fotografie naar het volgend niveau willen tillen, hebben natuurlijk nog altijd behoefte aan een spiegelreflexcamera, maar dat is een klein publiek. Voor de gemiddelde gebruiker is de camera in een smartphone meer dan voldoende om vakantiefoto’s of belangrijke momenten vast te leggen. De beste camera is dan immers de camera die je altijd bij je hebt.

De kwaliteit van smartphonecamera’s staat dan misschien nog niet helemaal op gelijke voet met die van compactcamera’s, maar daar is het de consument eigenlijk niet echt om te doen. Die profiteert liever van de extra mogelijkheden van smartphonecamera’s om foto’s via sociale media te delen.

Bloomberg meldt dat er volgens de Camera & Imaging Products Association in Tokio in de eerste vijf maanden van 2013 wereldwijd 29 procent minder camera’s werden verscheept. “Het kannibaliserend effect van smartphones op compactcamera’s wordt ernstig,” zegt Goldman Sachs-analist Toshiya Hari.

Ondertussen blijven smartphonefabrikanten inzetten op de camera’s in hun telefoons, waardoor gebruikers nog minder reden hebben om een aparte compactcamera aan te schaffen. Zo heeft Nokia recent nog de Lumia 1020, met een 41-megapixelcamera, aangekondigd en kwam Samsung met de Galaxy S4 Zoom op de markt.

Maar we zien ook een omgekeerde beweging gebeuren. Zo heeft – opnieuw – Samsung een tijdje geleden de Samsung Galaxy NX gelanceerd. Dat is een systeemcamera met verwisselbare lenzen die op een volwaardige versie van Android draait en daardoor over dezelfde mogelijkheden beschikt als een smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business