Nieuws

Tien redenen waarom openbron de wereld aan het veroveren is

Openbronsoftware, ooit het domein van computerhobbyisten, is de wereld aan het veroveren. Hoe komt dat toch?

Volgens Gartner zal tegen 2016 de kritieke software van zo goed als alle Global 2000 ondernemingen openbronsoftware bevatten. Er zijn tien eenvoudige redenen voor die groeiende populariteit:

1. Kwaliteit

Acht op tien bedrijven kiezen openbronsoftware wegens de kwaliteit. Dat blijkt uit de Future of Open Source enquête van Black Duck. In 2011 kwam kwaliteit nog maar op plaats vijf van de prioriteiten.

2. Features

Volgens een rapport van de Linux Foundation uit 2013 wordt openbronsoftware vooral gekozen voor de uitgebreide feature set. Dat was in vroegere jaren wel anders, toen propriëtaire producten vaak meer functies boden.

3. Veiligheid

Maar liefst 72% van de respondenten van de Black Duck enquête kozen openbronsoftware wegens de veiligheid: de transparantie van de code laat toe om naar kwetsbaarheden te zoeken.

4. Snellere innovatie

Openbronbedrijven innoveren op de schouders van een bestaande basis. Daardoor moeten ze niet from scratch beginnen.

5. Schaalbaarheid

Propriëtaire software focust zich vaak op de noden van een specifiek marktsegment. Openbronprojecten lijden typisch niet aan dat probleem.

6. Maatwerk

Hebt u maatwerk nodig, dan kunt u zelf in de broncode duiken en de aanpassingen doorvoeren. Beschikt u zelf niet over de kennis, dan zijn er genoeg third-party ontwikkelaars te vinden.

7. Samenwerking

Openbronsoftware stroomlijnt het proces om samen te werken met concurrerende bedrijven. Ze werken dan samen aan een gemeenschappelijk softwareraamwerk, zodat ze zich kunnen focussen op de domeinen waarin ze zich onderscheiden.

8. Standaarden

Een succesvol openbronproject kan het begin zijn van de ontwikkeling van standaarden zonder het risico op lock-in. Denk maar aan hoe de webserver Apache heel wat webstandaarden heeft voortgebracht.

9. Cutting edge

In heel wat domeinen staat openbronsoftware voor op zijn propriëtaire collega’s. Denk maar aan de cloud, mobile, Big Data en het Internet of Things, maar ook het web.

10. Kost

Twee derde van de respondenten van de Black Duck enquête gaf aan dat openbronsoftware hen helpt om efficiënter te worden en de kosten te reduceren.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business