Nieuws

Vijf bewijzen dat een vrouw het bedrijf moet leiden

Bedrijven kunnen er aanzienlijk zakelijk voordeel uit halen wanneer ze (ook) geleid worden door dames.

De seksebalans op de werkvloer kan beter, zeker op managementniveau. Daar kunnen vrouwen zelfs het verschil maken, zo bewijzen nieuwe cijfers. Hier zijn vijf voorbeelden van hoe diversiteit in de top betere bedrijfsresultaten oplevert.

1. Meer omzet

Een onderzoek van bigdata-analyticsfirma Mintigo wijst uit dat door vrouwen geleide bedrijven met meer dan duizend medewerkers gemiddeld veel meer omzet per medewerker halen. Deze is liefst achttien procent hoger dan bij bedrijven met een mannelijke directeur.

2. Beter rendement op investering

Bij ondernemingen met drie of meer dames in de directie groeide de return on investment (ROI) naar 66 procent en steeg de return on sales met 42 procent. Dat berekende het Anita Borg Institute, een non-profitorganisatie die opkomt voor vrouwen in de technologiebusiness.

3. Betere werving van talent

Het gevecht om technisch talent op de arbeidsmarkt is pittig. Bedrijven met meer vrouwen in alle lagen van het bedrijf zijn succesvoller in werving van gekwalificeerde kandidaten, beweert onderzoeker Gallup. Deze ondernemingen sturen namelijk een positief signaal naar de arbeidsmarkt en hebben een beter imago.

4. Vrouwen weten wat vrouwen willen

Volgens berekeningen van Deloitte hebben vrouwen enorme koopkracht: ze bepalen 85% van alle aankoopbesluiten over de hele wereld en vormen daarmee een gigantische economische factor. Vrouwen aan het roer van bedrijven hebben dan ook een beter inzicht in wat vrouwen willen kopen, is de redenering.

5. Meer innovatie

Volgens hetzelfde onderzoek van Gallup draagt het verschil in marktinzicht en -benadering tussen mannen en vrouwen bij tot innovatievere oplossingen van complexe problemen. Dit wordt bevestigd door het genoemde Anita Borg Institute, dat zegt dat divers samengestelde groepen met betere oplossingen komen dan homogene groepen. Managementteams die zijn samengesteld uit mannen én vrouwen hebben daarmee een concurrentievoordeel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business