Nieuws

Neemt een robot binnenkort uw job over?

Doet u iets wat een robot niet kan? Het thema leeft al enkele maanden. Een onderzoek berekende de waarschijnlijkheid dat uw job binnen twintig jaar wordt uitgeoefend door een computer.

Creativiteit, sociale intelligentie en een gebrek aan routine: dat zijn de drie voornaamste hinderpalen voor een toekomstige robotwerknemer. ING België onderzocht in een studie die De Standaard publiceerde hoe waarschijnlijk het is dat jij binnen twintig jaar werkloos thuis zit omdat een robot je job heeft overgenomen. Hoe belangrijker de drie bovenstaande factoren zijn, hoe kleiner de kans dat een computer ook daadwerkelijk in staat is je werk in jouw plaats te doen.

Vaarwel telemarketeers

Zo staan loketbedienden en administratief medewerkers er niet goed voor, met respectievelijk 96,5 en 97 procent kans op automatisering binnen twintig jaar. Verwonderlijk is dat niet: de NMBS heeft bijvoorbeeld al heel wat loketten gesloten in het voordeel van een ticketautomaat. Telemarketeers staan er volgens de studie het slechtst voor, met een kans van 99 procent dat de job verdwijnt.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we huisartsen, psychologen en leraren in het secundair onderwijs. Bij alle drie ligt de kans dat de jobs ingevuld worden door automatons onder de procent. Uw journalist blijft met 8,25 procent naar alle waarschijnlijkheid ook nog een tijdje menselijk.

Geen paniek

De studie valt natuurlijk met een korreltje zout te nemen: ING België bestudeerde hoe groot de kans is dat een computer je job kan overnemen, maar de cijfers zeggen niets over de waarschijnlijkheid dat zoiets ook daadwerkelijk gebeurt. De volledige lijst van jobs en hun geschiktheid als beroep voor de computer van de toekomst vind je terug op de website van De Standaard.

De cijfers tonen in ieder geval aan dat de kans groot is dat we voor een tweede industriële revolutie staan. Net zoals de opkomst van fabrieken en machines destijds een revaluatie van het sociale systeem opdrong zou het wel eens kunnen dat verregaande automatisering zoiets opnieuw noodzakelijk maakt. IT-er lijkt in ieder geval een veilige job voor wie zijn toekomst veilig wil stellen (3%).

aiartificiele intelligentiebusinessjobnieuwsrobottoekomstwerk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen