Nieuws

De drietrapsraket in zakelijke IT (deel 1)

Vier trends, drie soorten IT en twee vereisten. Dat is de drietrapsracket in IT waar uw bedrijf in 2015rekening mee moet houden. Vandaag deel 1: vier trends.

Vier trends, drie soorten IT en twee vereisten. Dat is de drietrapsracket in IT waar uw bedrijf in 2015 rekening mee moet houden.

Uiteraard verschilt IT van bedrijf tot bedrijf. Maar we brengen met Smart Business Strategies, drie zaken waar ook uw organisatie mee te maken krijgt. Vandaag deel 1.

Vier trends: SMAC

Sommige analisten, zoals Forrester en Gartner, hebben het over SMAC. Voluit geschreven is dat social, mobile, analytics en cloud. Dit zijn de vier grote en bepalende trends in IT voor 2015.

Collega IDC heeft het over het derde platform, waar dezelfde trends in opduiken: cloud, mobility, social business en big data/analytics. Het eerste platform  (zie afbeelding onder) was in de jaren zeventig en tachtig met mainframes en terminals. Het tweede platform begon ergens in de jaren negentig met client-server en de doorbraak van internet.

Sinds enkele jaren zitten we dus in het derde platform. Bedrijven, en hun mensen en machines, werken mobieler (mobile) en meer samen (social). Er worden meer data opgeslagen en geanalyseerd (big data/analytics) en toepassingen en infrastructuur verhuizen naar buiten de bedrijfsmuren (cloud).

Deze trends zullen ook opduiken in de cijfers. “In 2020 verwacht IDC dat 40 procent van de ICT-bestedingen zullen  worden gegenereerd door deze derde platform technologieën”, vertelt Melissa Fremeijer, analiste bij IDC Benelux.

Dat is een stuk meer dan vandaag. “Momenteel is dat nog 22 procent van alle ICT-bestedingen”, stelt ze. Nagenoeg alle groei in ICT-bestedingen komt van deze derde platform technologieën.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business