Nieuws

De drietrapsraket in zakelijke IT (deel 2)

Vier trends, drie soorten IT en twee vereisten. Dat is de drietrapsracket in IT waar uw bedrijf in 2015 rekening mee moet houden. Vandaag deel 2: soorten IT.

Vier trends, drie soorten IT en twee vereisten. Dat is de drietrapsracket in IT waar uw bedrijf in 2015 rekening mee moet houden. Vandaag deel 2: soorten IT.

2. Drie soorten IT: CES

Deze vier trends zien we op macroniveau. Maar ook op microniveau gelden er trends, en dit op niveau van een bedrijf en IT-afdeling. Ook daar geldt een bepaalde indeling. Want de ene vorm van IT is de andere niet.

Nog zowat 70 à 80 procent gaat in een IT-afdeling qua budget naar traditionele IT. Denk maar aan het pc-park, het datacenter of het document managent systeem. Het gaat om Core IT, waarbij de focus ligt op de interne organisatie en diens processen. Hier komen we dus de eerder traditonele toepassingen als ERP tegen.

Meer en meer komt Edge IT opzetten. Hierbij ligt de focus op externe IT, of de klant. Hier gaat het onder meer om marketing automation, micro sites of mobile apps en een klein deel van het IT-budget (ongeveer 25 procent). Al vallen dergelijke initiatieven ook steeds vaker onder het marketingbudget.

De derde vorm van IT is shadow IT. Het is het gedeelte van IT dat buiten het oog van de IT-afdeling valt. Samen vormen deze drie vormen van IT het letterwoord CES: core, edge en dus ook shadow IT.

Consumerization is, bij deze laatste vorm, een term die ook nog wel eens valt, als de trend waarbij werknemers hun thuistechnologie ook liefst op kantoor gebruiken. “Deze trend houdt aan en blijft druk zetten op IT-afdelingen”, weet Richard Absalom, senior analist bij Ovum. “IT moet hier proactief op inspelen, en bekijken wat deze technologieën voor hun organisatie kunnen betekenen.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business