Nieuws

15 game changers van deze eeuw (bis)

Gemiddeld elk jaar is er wel één trend, technologie of onderneming die onze manier van zaken doen grondig heeft veranderd. Het vervolg van de top 15 van game changers van de eeuw.

Gemiddeld elk jaar is er wel één trend, technologie of onderneming die onze manier van zaken doen grondig heeft veranderd. Wij gingen op zoek naar de game changers van de 21ste eeuw, en bespreken hun impact. Dit naar aanleiding van 15 jaar Smart Business.

In het vorige artikel over de game changers van de eeuw brachten wij deze top 10:
1. Apple
2. Cloud computing
3. Google
4. Wifi
5. Big data
6. Green IT
7. Malware
8. Microsoft: de eeuwige volger
9. Sociale netwerken/media

10. Internet of things/machine-to-machine

Wij vervolledigen deze met vijf extra game changers om de top 15 compleet te maken:

11. Dansende olifanten

Nog voor de eeuwwisseling leerde Lou Gerstner "olifant" IBM dansen en zijn businessmodel totaal omtoveren. Intussen hebben zowel IBM als concurrenten HP en – in mindere mate – Dell, SAP en EMC zichzelf al een aantal keren heruitgevonden. Daarnaast groeiden er ook enkele jonge olifanten op, zoals VMware, Citrix en Salesforce.com.

12. E-commerce

Het lijkt vanzelfsprekend dat we vandaag bijna al onze kerstinkopen doen via het internet, en onze reizen boeken zonder ooit nog een reisbureau binnen te stappen. Maar 15 jaar geleden spraken we vooral over de vele mislukkingen. Nu zijn er nog enkele overlevenden van die eerste golf maar ook en vooral online verlengstukken van de traditionele spelers.

13. Open source

Net als virtualisatie is open source een belangrijk wapen gebleken in het beperken van het IT-budget. Maar tegelijk beseften zowel de gebruikers als de leveranciers dat open source ook een bron van innovatie kan zijn, waarin iedereen meewerkt aan het verbeteren van de software en dus ook iedereen daar baat bij heeft.

Intussen is open source software overal, van Apache over Linux tot Hadoop en onze nationale trots Drupal. (Zie ook Java hieronder.)

14. Oracle 

In 2000 incontournable als grootste databaseleverancier, in 2015 even incontournable als  één der grootste softwarebouwers en – last but not least – eigenaar van Java. Gezien het grote aantal Java-gebaseerde programma"s kan hun belang eigenlijk niet overschat worden.

15. Virtualisatie 

Heeft een grote rol gespeeld in de doorbraak van cloud en van Green IT maar verdient ook een vermelding op zich. Want zonder virtualisatie waren duizenden CIO"s vroeg of laat ontslagen omdat ze er niet in slaagden meer te doen met minder zoals hun bazen jaar na jaar verlangden.

businesschangersgamesb15trend

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals