Nieuws

De verbonden wereld

Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De derde trend gaat over Internet of Things. De Verbonden Wereld.

Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De drde trend gaat over Internet of Things. De Verbonden Wereld.

Er is het afgelopen jaar al heel wat inkt gevloeid rond het Internet of Things of internet der dingen, maar meestal blijft dat beperkt tot recensies van interessante producten of nieuwe lanceringen. Wij gingen voor u op zoek naar de technologie en de evoluties achter de verbonden wereld.

Het internet der dingen: het is een goed klinkende term, die u waarschijnlijk al wel eens hebt zien voorbij zoeven. Maar wat verstaan we er nu precies onder? Hoe komt het dat de gemiddelde gebruiker weinig enthousiasme kan opbrengen voor deze nieuwe golf apparaten, maar Gartner toch voorspelt dat er tegen 2020 bijna 26 miljard verbonden toestellen in de omloop zullen zijn? En wie zal zijn naam drukken op de evolutie? Wij stippelden voor u een korte wandeling uit door de wondere wereld van slimme thermostaten, smartwatches en intelligente wegen.

De vele gezichten van intelligentie

De sleutelwoorden van het internet der dingen of IoT zijn connectiviteit, flexibiliteit, en verregaande automatisering. Slimme apparaten die op elkaar ingespeeld zijn zullen het nog makkelijker maken om uw leven in te richten en dagdagelijkse taken uit te voeren. Ruwweg zijn er in IoT drie categorieën te onderscheiden.

1. Slim omringd

De vermoedelijk bekendste poot bevindt zich waarschijnlijk in het domein van de domotica en de toepassingen in huis; slimme thermostaten als Nest, ijskasten die boodschappenlijstjes opstellen, stofzuiger- en maairobots. Verder zijn er allerlei plugs waardoor u ook oudere apparaten kan bedienen op afstand én automatiseren via een app.

2. De wearables

Een andere belangrijke tak van IoT zijn de wearables: horloges of fitnesstrackers die allerlei informatie over bijvoorbeeld uw bewegingsniveaus of hartslag verzamelen en er conclusies uit trekken. Niet alleen privégebruikers maar ook de medische wereld krijgen zo een nieuwe inkijk op lichaamsfuncties.

3. De intelligente omgeving

Een categorie op zich zijn die toepassingen die zich afspelen op een hoger, logistiek niveau: slimme stadsinfrastructuur bijvoorbeeld, die allerlei processen – denk o.a. aan een smogalarm – kunnen meten en automatiseren. Ook wegen en verkeersborden die de, eveneens slimme, wagens waarschuwen als er een probleem of gewijzigde situatie is vallen hieronder.
 

In de meeste gevallen zijn smartphones, tablets of computers het centrale bedieningspunt van al deze slimme apparaten, al zou iets als een smartwatch die rol eveneens op zich kunnen nemen. Via een internetverbinding kunt u dan zaken voorprogrammeren of de toestellen op afstand commando’s geven. Wanneer al die verschillende toepassingen niet alleen elk op zich met hun gebruikers en een centraal systeem verbinden, maar ook met elkaar, kunnen we echt van een verbonden wereld spreken.

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

businessinternet of thingsiotitprofessionalmobielsb15trendtrends

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals