Nieuws

Het leven door een roze bril (bis)

Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De vierde trend gaat over holografie.

 
Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De vierde trend gaat over holografie.
 
Eind vorig jaar verraste Microsoft vriend en vijand met de aankondiging en demonstratie van de Hololens op zijn Windows 10 lanceringevenement.  De knappe koppen uit Redmont in de VS presenteerde hun publiek eerst een video waarin ze het product voorstelden, onmiddellijk daarna voerde het bedrijf ook een echte Hololens op. Het ding was nog niet helemaal klaar voor het grote publiek, maar Microsoft had genoeg vertrouwen in zijn product om de aanwezige pers er op los te laten.
 
De Hololens projecteert een extra laag over het beeld dat u normaal ziet. Zo kan er iets eenvoudigs als een Skype-venster op de keukentafel zweven, maar kan u ook samen met uw collega-ingenieurs naar een levensecht model van een straalmotor kijken.
 
De AR-bril gebruikt technologie afkomstig van de Kinect – de bewegingssensor van Microsofts spelcomputer Xbox – om de wereld te analyseren. De Hololens kan gestuurd worden door de blik, de stem of gebaren. Zo kan u met een hoofdbeweging een cursor verplaatsen, een klikgebaar wordt herkent als een muisklik en ook specifieke gesproken commando’s kunnen acties in gang zetten. Microsoft heeft duidelijk nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van zijn holografische bril.

Ommetje op Mars

En het computerbedrijf is ambitieus. Het wil met de Hololens de gimmick overstijgen en de bril in het professionele en dagelijkse leven introduceren. Op hun demonstratie lieten ze dan ook verschillende toepassingen zien.
 
Naast het spelen van games of het construeren van 3D-modellen ziet Microsoft ook veel potentieel in het gebruik van de bril als technische ondersteuning. Hierbij kan u via de Hololens een helpdesk contacteren; de camera van de bril geeft gegevens door aan de medewerker, die u dan weer via audiovisuele input in uw blikveld aanwijzingen kan geven om uw probleem te verhelpen. Verder waagde Microsofts Hololens zich zelfs sterk op het gebied van de virtual reality met de presentatie van een virtuele wandeling op het oppervlakte van planeet Mars.
 
Een punt waar de Amerikaanse ontwikkelaars nog aan moesten sleutelen was de uitdijende hardware verbonden aan de bril: op het demo-evenement toverde de Hololens zijn gebruikers om tot halve cyborgs. Desalniettemin: een straf staaltje technologie waar Microsoft veel potten mee kan breken als het zijn belofte waarmaakt.
 
Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business