Nieuws

Zeg niet cloud, maar hybrid cloud

In de wereld van cloud computing komt de hybrid cloud meer en meer op de voorgrond. Het lijkt het beste van twee werelden: eigen IT gecombineerd met IT van buitenaf. Alleen bestaan er diverse scenario’s voor de hybrid cloud.

 
“Hybrid is momenteel erg aanwezig in de IT-wereld”, stelt Jan Dezutter, sales director Belux bij Interoute, en hij haalt het voorbeeld van de telecominfrastructuur en -verbindingen aan. “Vroeger had een bedrijf een actieve lijn en een passieve lijn. Vandaag zijn die private verbinding en de publieke internetverbinding vaak evenwaardig”, stelt hij. Daar waar bedrijven vroeger dus hun telecom dus baseerden op één rijstrook en een pechstrook, beschikken bedrijven vandaag dus over twee evenwaardige rijstroken.
 
Toekomst is hybrid
 
Niet enkel inzake telecomverbindingen, maar ook inzake infrastructuur en toepassingen is het vandaag al hybrid wat de klok slaat. “Een vrij recent fenomeen bij ons is de zogenaamde multi cloud connect, die verschillende clouds en cloudleveranciers aan mekaar koppelt”, aldus De Zutter. “Je kan dan als bedrijfsklant bijvoorbeeld een public cloud dienst van Amazon Web Services op je eigen VPN plaatsen”. Of hoe de wereld in de cloud alsmaar meer verbonden raakt. “Je ziet hiermee dat ook de grens tussen het LAN, het lokale netwerk, en het WAN, het Wide Area Network, vervaagt. De cloud van onze klanten is in principe dus zowel lokaal als publiek.”
 
Het hybrid cloud verhaal lijkt logisch, maar is nog vrij nieuw. Tot voor kort waren de verschillende cloudomgevingen, zoals een private cloud en een public omgeving, in realiteit toch nog behoorlijk afgescheiden. Maar de grenzen vervagen. Getuige daarvan de vele (pers)berichten van cloud providers. Hieronder Interoute, dat zelf recent een cloudaccelerator voorstelde die data-uitwisseling tussen applicaties in de clouds van lokale vestigingen en die in de private cloud van het hoofdkantoor op een intelligente manier stroomlijnt én ook de diensten van publieke clouds versnelt.
 
Intercloud
 
Ook andere partijen zoals Proximus en Easynet, lieten recent weten dat ze hun eigen datacenter(s) vlotter gaan laten connecteren met andere clouddiensten. Ze breiden zo hun hybride cloud toegang wereldwijd uit. Zo verbond Proximus onlangs zijn datacenters met Cisco Intercloud, het wereldwijde netwerk van onderling gekoppelde clouds. Het wereldwijde hybride cloudnetwerk verbindt meer dan 350 datacenters van 60 Intercloud-partners in 50 landen en vormt zo, naar eigen zeggen, de grootste cloud in de wereld.
 
Al deze initiatieven zijn van tel voor de klant, die effectief ook volgt. “Hybrid cloud is voor 2015 de meest gebruikte vorm van cloud computing”, besluit John Mason, general manager midmarket voor IBM.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business