Nieuws

Waar zit open source?

Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De echtste trend gaat over open source.

 
Wat vroeger vooral iets was voor informatici met paardenstaarten, breekt door in de ‘board room’. “Vroeger kwamen we vaak binnen via de achterdeur, maar vandaag is open source eerder een strategische keuze”, stelt Peter Dens, eigenaar van Kangaroot, dat zich in open source specialiseert. Met hem overlopen we de heersende trends, naar aanleiding van ons seminar van 25/6 over trends in ICT.
 

  1. Algemene kennis stijgt

“Vroeger moesten we toch vooral uitleggen waar het om ging, vandaag veel minder”, stelt Dens vast. “Soms gaat het om concrete vragen, zoals waar kunnen we in een of ander IT-project open source inschakelen. Steeds meer kiest men eerst voor open source, en gaat men daarna invullen met traditionele software.”
 
Bedrijven beseffen ook meer dat open source niet gelijk staat met gratis, merkt hij op. U kan terugvallen op eerder werk van anderen, maar moet dat in veel gevallen nog zelf naar uw hand zetten. Dat vergt inspanningen, tijd en dus geld.
 
2. Engagement neemt toe
Bij open source kan u het werk van anderen gebruiken, maar de bedoeling is dat anderen ook genieten van het werk dat u (verder) doet. U geeft dus iets terug aan de gemeenschap. “Dat gebeurt steeds meer ook door grote bedrijven”, stelt Dens vast.
 
Dat teruggeven is op zich geen verplichting. “De bedoeling is dat je dat doet als je zelf commercieel voordeel haalt uit de open source toepassingen die anderen hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld als je de software gaat verkopen.”
 
Het engagement stijgt dus. “Sommige bedrijven treden echt soms sturend op. Wat ook meespeelt is dat software voor veel bedrijven de voorbije jaren toch veel belangrijker is geworden.”
 
3. Open source vergt (eigen) IT’ers
Voor een doorsnee KMO zonder IT-afdeling is open source, vooral voor hun basisprocessen, geen optie.
 
Open source werkt eigenlijk pas als u r zelf mee kan werken. “Onze klanten zijn toch doorgaans bedrijven met meer dan 50 of 100 werknemers, met een eigen IT-afdeling”, stelt Dens. Het kunnen ook kleinere organisaties zijn, maar dan zijn ze erg technisch georiënteerd.
 
4. Open source is hardcore IT
Vergis u niet. Bij open source gaat het in veel gevallen om pure IT., zoals backoffice-applicaties of configuraties. “Het gaat vaak om het automatiseren van de IT-infrastructuur”, bevestigt Dens. Al speelt het hiermee ook in op recente trends. Recente ontwikkelingen rond cloud en big data met respectievelijk Openstack en Hadoop zijn beide open source. Ook op het vlak van webscale technologie zijn er veel open source-initiatieven.
 
Open source is op het vlak van applicaties een genuanceerd verhaal. “Drupal is een groot succes. Een applicatie als Al Fresco doet het behoorlijk, maar andere zijn qua impact eerder beperkt. Ook een eindgebruiker toepassing als OpenOffice is nog niet echt op grote schaal doorgebroken.”
 
5.  Open source kan behoorlijk rendabel zijn
Ook al zit open source nog voor een flink stuk in de gratis-sfeer. Vergis u niet: het is big business. Het uitgelezen voorbeeld is het bedrijf Red Hat, dat maar liefst 7.000 mensen telt en er naar verluidt elk kwartaal 350 bijkomen. Red Hat specialiseert zich in de support van open source toepassingen.
 
Ook Kangaroot is er eveneens een voorbeeld van. Het bedrijf zich zijn omzet op een jaar tijd toenemen van 3,4 naar 4,4 miljoen euro. Er werken 22 mensen.
Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business