Nieuws

Devops: elk bedrijf wordt een softwarebedrijf

Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf. Maar dan moet de manier waarop u binnen uw organisatie met software omgaat, navenant zijn. Devops is hier het antwoord op.

Devops is de samenvoeging van development en operations. Twee domeinen of afdelingen in een (grote) organisatie die of ze dat nu willen of niet nauwer moeten samenwerken. Dit ook omdat software voor menig bedrijf simpelweg belangrijker wordt. Veel diensten worden via een mobile app of Webtoepassing aangeboden.
 
Vroeger had een bedrijf (zie afbeelding onder) bijvoorbeeld één type van software voor gegevensverwerking. Vandaag zijn er drie soorten: voor het gegevensbeheer, voor de automatisering (zoals sensoren) en voor het klantencontact (zoals een app). Of om het met een boutade te stellen: elk bedrijf wordt een softwarebedrijf, of toch op zijn minst voor een flink stuk.
 


Bedrijven staan met drie soorten van softwaresystemen vandaag in contact met hun klant.
 
Devops vloeit hieruit voort. “Eigenlijk gaat het om het stroomlijnen van je delivery process in software”, stelt Kurt Bittner, principal analyst Application development bij Forrester. “Nieuwe trends zoals mobile en cloud, en de veranderende de verwachtingen van de consument doen, volgens Bittner, bedrijven inzien dat ze het anders moeten aanpakken.
 
Bij Devops draait het om de technologische en procesmatige integratie tussen ontwikkeling en beheer. “Het gaat om het vereenvoudigen en automatiseren. Snelle feedback en het verminderen van risico’s staan hierbij centraal”, aldus Bittner. “Enkele jaren geleden hoorde ik bedrijven nog zeggen dat dit niet aan de orde was. Vandaag bekijken ze hoe ze Devops gaan aanpakken”, vertelt hij.
 
België
 
Ook bij Belgische bedrijven is er aandacht voor Devops. “Er is hierbij niet één specifieke sector of industrie uitspringt”, stelt Rudy Mettens, accountmanager software & solutions bij HP België, die de nauwere samenwerking tussen IT-infrastructuur en -ontwikkeling zeker ziet gebeuren. “Soms op organisatorisch vlak, soms gewoon op basis van projecten.”
 
De hoeksteen van Devops ligt in samenwerking, benadrukt ook David Geens, CEO van het Belgische hostingbedrijf Nucleus.  “Het groeit uit het idee dat zowel de ontwikkelaars, die applicaties bouwen, als de systeembeheerders, die de servers en infrastructuur beheren, elkaar moeten kunnen vertrouwen. Ze moeten vanaf dag één openlijk communiceren”, stelt Geens.
 
In de praktijk komt het er op neer dat taken voor een deel naar mekaar toegroeien. Systeembeheerders krijgen meer inzicht in de werking en ontwikkeling van de code. Langs de andere kant hebben de ontwikkelaars meer zicht in hoe servers opgebouwd en beheerd worden. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat bugs sneller kunnen gevat worden “Bij ons hebben alle sysadmins ook ervaring als programmeur in uiteenlopende gebieden. Vaak als senior developer”, stelt hij. De sterkte aandacht voor Devops is volgens hem een van de kritische succesfactoren voor een IT- en hostingbedrijf als het zijne. “Het is gewoon niet meer weg te denken uit grote projecten.”

businessdevopsitit professionalitprofessionalsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren