Nieuws

Bedrijven kunnen jong talent maar moeilijk behouden

Jonge professionals zijn steeds minder trouw aan hun werkgever. Ze vinden het belangrijker om op verschillende plekken werkervaring op te doen.Technologie moet helpen om ze aan boord te houden.

 
Bedrijven merken daardoor dat het lastiger is om talent te behouden. HR-afdelingen zijn door deze ontwikkelingen genoodzaakt om hun carrière- en opvolgingsmanagement fundamenteel te veranderen.
 
Dit blijkt uit het Career & Succession Management rapport van het Top Employers Instituut, gebaseerd op de jaarlijkse wereldwijde bevraging rond HR bij ruim 900 bedrijven.

Meer risico

Jonge, hoogopgeleide medewerkers willen meer leren en nemen vaker risico tijdens hun carrière door sneller te switchen van werkgever. Het is daarom een uitdaging voor HR-afdelingen om talent toch binnen het bedrijf te houden. Voorheen waren HR-managers voornamelijk gericht op de carrière van de managers binnen het bedrijf.
 
Maar tegenwoordig is het de taak van de HR-afdeling om alle medewerkers te ondersteunen in hun carrièreontwikkeling, met als doel talenten te binden aan de organisatie. Ruim 90 procent van de ondervraagde HR-afdelingen vindt dat de manager hier een belangrijke rol in moet spelen.
 
“Zowel HR-afdelingen als teammanagers moeten zich harder inzetten voor de carrièremogelijkheden van de jonge medewerkers om ze binnen te houden. Zelfontwikkeling is voor hen namelijk van essentieel belang”, zegt Samantha Crous, Regional Director Afrika & Benelux bij het Top Employers Instituut.

Carrièreontwikkeling

Succesvolle bedrijven zetten geïntegreerde technologie in om medewerkers te ondersteunen bij hun carrièreontwikkeling. Ruim 70 procent van de Belgische bedrijven stelt een online persoonlijk ontwikkelplan op, en 70 procent van de bedrijven gebruikt een competentiemodel.
 
Het traditionele carrièreplan – waar starters van junior tot senior worden opgeleid – is uit de gratie: nog maar 40 procent van de bedrijven werkt daarmee. “HR-afdelingen beseffen dat niet alle starters in dezelfde mal passen, maar dat het beter is om per persoon te kijken wat voor hem of haar de juiste stappen zijn. Daarom omarmen HR-afdelingen steeds vaker het persoonlijk ontwikkelplan”, aldus Crous.

Technologie

Om talent toch te behouden, komen bedrijven tegemoet aan de veranderende behoeften van jonge professionals. “Technologische vooruitgang en innovatie behoren ons DNA, stelt Geert Walschap, HR Director Belgium & Northern Europe bij Umicore.
 
“We streven ernaar met elke medewerker minstens één keer per jaar over zijn persoonlijke ontwikkeling te spreken”, stelt Walschap.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business