Nieuws

Waarom Facebook naar Lapland trekt

Ook al doen Ierland en Nederland het ook goed, de nieuwe topbestemming voor datacenters in Europa is Lulea, de hoofdstad van Lapland. Facebook trok er reeds naartoe en andere bedrijven volgen. Maar waarom Lapland?

 
Lulea leefde jarenlang van de staalindustrie, maar eind vorige eeuw begon die industrie het moeilijk te krijgen. Maar de stap bouwde de plaatselijke technische hogeschool uit tot universiteit. Een tweede (nog grotere) mijlpaal was Facebook. Het bedrijf bouwde zijn eerste grote datacenter, net buiten de stad.
 
Waarom kiest Facebook voor een afgelegen plek in Zweden die niemand buiten Zweden kent? Het antwoord, dat we konden optekenen in het boek Cool, bestaat uit verschillende onderdelen en zegt veel hoe grote IT-bedrijven hun datacenter neerplanten. Hierbij zijn doorgaans vier elementen van tel. Het fiscale aspect (vaak een reden waarom een land als Ierland een bestemming is), laten we hier even achterwege
 

1. Het klimaat

 
Honderd kilometer onder de poolcirkel is het vrij koud. Zeven maanden per jaar ligt de temperatuur onder het vriespunt. In de zomer is het zelden warmer dan 25 graden. Dit is een ideale omgeving voor een grootschalig datacenter met duizenden servers die gekoeld moeten worden. Door deze werking gaat de hardware langer mee.
 

2. Groene energie

 
Het Zweedse concern achter het datacenter initiatief investeerde flink in waterkrachtcentrales en dammen in de rivier van Lulea. Dat levert 100 procent schone energie. De energieprijs blijft hierdoor eerder (gegarandeerd) laag, dan dat men op de markt zijn energie zou moeten inkopen. Bovendien is de kans op stroomuitval erg klein.
 
Datacenters zijn stroomvreters. Wereldwijd zijn ze goed voor 3 procent van de energiebehoefte, een percentage dat alleen nog maar zal toenemen.
 

3. Imago

 
Facebook is gevoelig voor het groene element. Het Amerikaanse datacenter in Oregon kreeg, onder meer door inbreng van Greenpeace, veel kritiek omdat het grote hoeveelheden op kolen gestookte energie gebruikte. Lulea kent dat probleem niet.
 

4. Technische infrastructuur

 
Ook de toegang naar de datacenters is van tel. Zweden heeft een dicht glasvezelnetwerk, ondanks de uitgestrektheid van het landschap en omgeving. Dankzij de technische universiteit wonen in Lulea veel hoog opgeleiden in ICT.
Finland is dan een oord waar Microsoft en Google heen trekken. Google gebruikt er bijvoorbeeld een oude papierfabriek. Maar inzake datacenters blijkt toch vooral Zweden dat de kroon spant.

businessdatacentersitprofessionallapland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals