Nieuws

De trends op CeBIT 2016

Wat mogen we allemaal onthouden uit technologiebeurs CeBIT 2016. Welke trends vielen het meest op?

 
CeBIT groeit de laatste tijd steeds meer als componentenbeurs. Hardware is baas, met als gevolg een vlaag aan nieuwe voedingen, CPU-koelers, computerkasten, etc. Wie echter goed let op de details, kan wel enkele trends spotten. Een overzicht van de interessantste aankondigingen.


Zotac Pico Pi 221

Het ziet eruit als een flinke usb-stick, maar in feite gaat het om een volwaardige computer in een compacte behuizing met een HDMI-aansluiting vooraan. Intel heeft sinds vorig jaar al de Compute Stick op de markt, maar Zotac maakt hem nu fluisterstil dankzij passieve koeling. De Atom X5 8300 quadcoreprocessor en 2 GB DDR3L-geheugen is niet genoeg om zwaar werk op te verrichten, maar voor dagdagelijkse taken als Office, internetbrowser of media is de hardware degelijk genoeg.
 
Zijn kleine vorm zorgt ervoor dat je elke monitor kan omtoveren tot een volwaardige computer, zonder dat je een desktop nodig hebt. USB 3.0, 32 GB opslag (uitbreidbaar) en Wi-Fi maken het plaatje compleet. De Zotac Pico Pi 221 wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht. Het prijskaartje is voorlopig nog onbekend.


Gigabyte Brix UHD prototype

Aan prototypes besteden we meestal minder aandacht omdat ze dikwijls ver van de realiteit af liggen, maar de Brix Skylake UHD staat wel heel dichtbij een commercieel model. Het straffe is dat deze compacte pc helemaal passief gekoeld is, ondanks pittige specificaties: Intel Skylake-chip, Nvidia GeForce GTX 950M en drie M.2-sloten voor de nodige uitbreidingen zoals SSD’s, Wi-Fi en Bluetooth.
 
De vier Mini DisplayPort-aansluitingen zijn ideaal voor de werkvloer, terwijl de HDMI-aansluiting handig is om de Brix UHD als mediaconsole te gebruiken. Een heel slimme configuratie van Gigabyte, afwachten waar we dit model commercieel mogen verwachten dit jaar.


Synology NAS

Synology heeft op CeBIT vier nieuwe NAS-systemen gelanceerd. De DS116 is een instapNAS met één harde schijf, terwijl de DS416Play bedoeld is voor mediaconsumptie met vier schijven. De DS416slim is een vreemd beestje met plaats voor vier 2,5”-schijven. Het resultaat is een heel compacte NAS die verder een gelijkaardige configuratie heeft als de DS416Play.
 
De belangrijkste lancering voor de zakelijke markt is de DS916+. Ondanks de naam zitten hier niet negen schijven in, maar vier. Achteraan is er wel een aansluiting beschikbaar voor een DX513-unit, waardoor je vijf extra schijven kan aansluiten. Een quadcorechip en 8 GB werkgeheugen moeten voor genoeg werkkracht zorgen.


Acer Graphics Dock

Laptops hebben zelden genoeg grafische werkkracht aan boord, simpelweg omdat die meer koeling vragen. Ofwel wil je een dunne, lichte laptop, ofwel een krachtige, zware workstation. De Graphics Dock van Acer is een interessante evolutie daarin. Via Thunderbolt 3 kan je dit kleine ‘bakje’ aansluiten om je laptop te versterken met een Nvidia GeForce GTX 960M. Moet je op kantoor zwaar grafisch werk verrichten? Dan schakel je de Graphics Dock in. Wanneer dat niet het geval is, kan je gewoon je dunne, lichte laptop gebruiken onderweg zonder dock.
 
De hub biedt ruimte voor drie USB 3.0-aansluitingen, hoofdtelefoonuitgang en een netwerkaansluiting. Verder is er ook nog plaats achteraan voor 1x HDMI en 2x DisplayPort om je kantooropstelling via één Thunderbolt 3-kabel te gebruiken. De Graphics Dock krijgt een adviesprijskaartje mee van 349 euro, maar een lanceringsdatum kennen we echter nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business