Nieuws

Legt OpenOffice binnenkort de boeken neer?

Na een interne brief van bestuurder Dennis Hamilton, wordt besproken of OpenOffice nog wel reden van bestaan heeft. Onder andere zouden er te weinig (vrijwillige) ontwikkelaars zijn om het project veilig te houden.

 
Het ziet ernaar uit dat het einde in zicht is voor het OpenOffice-project. Intern wordt hevig gediscussieerd over de toekomst van het project, en nu heeft ook een lid van het managementteam er de brui aan gegeven.

Gratis alternatief

OpenOffice is een van de bekendste opensource software-suites met een tekstverwerker, rekenbladen, presentaties, en meer. Het project werd ooit gestart om een gratis alternatief voor Microsoft Office te bieden, en heeft in dat opzicht veel succes gehad. Toen de overkoepelende organisatie, Sun Microsystems, overgenomen werd door Oracle, verschenen de eerste barsten.
 
Ontwikkelaars verlieten OpenOffice, en begonnen zelf een gelijkaardig product: LibreOffice. LibreOffice slaagde erin om een groot deel gebruikers af te snoepen, en tegen de tijd dat OpenOffice overgenomen werd door Apache Software Foundation, had de schade zich al voltrokken.

Niet veilig

De discussie om OpenOffice te stoppen of aan te sluiten bij LibreOffice, flakkert weer op na een bericht van bestuurder Dennis Hamilton. Er zijn niet genoeg ontwikkelaars om OpenOffice voort te zetten, klinkt het. Vooral security zou een grote zorg zijn. De brief zorgde voor een intens debat, en was een aanleiding voor het ontslag van Kay Schenk, lid van de raad van bestuur.
 
Hamilton zegt dat de discussie nodig is om te beslissen hoe het project best kan worden beëindigd, indien het zo ver zou komen. In zijn brief schrijft hij:
 
“Ik kan niet voorspellen hoe dit zal uitdraaien. Het zou kortzichtig zijn om niet te zeggen dat de stopzetting van het project een serieuze mogelijkheid is. […] Voor noodplannen is er nooit een geschikt moment, maar vroeger is altijd beter dan later.

apachebusinesslibreofficeopenofficeopensource

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals