Nieuws

Vlaamse bedrijven investeren minder in innovatie

Vlaanderen dreigt zijn innovatiedoelen te missen, omdat er minder wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

 
Tegen 2020 wordt 3 procent van het regionaal bruto binnenlands product besteed aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. Tenminste, dat werd vooropgesteld als innovatiedoel. Een kleine tien jaar lang was Vlaanderen goed op weg, maar nu lijken investeringen weer te dalen. Dat weet De Tijd uit een studie van het Expertisecentrum voor O&O-monitoring.
 
In het rapport worden investeringen door bedrijven en academische instellingen onderzocht, tot in 2014. In het totaal ging 2,46 procent van het bbpr naar onderzoek en ontwikkeling; een daling tegenover de 2,55 procent in 2013. Het is de grootste daling sinds 2006.
[related_article id=”167522″]

Bedrijven besparen

Vooral bedrijven zijn meer terughoudend, zo blijkt. In 2014 werd maar liefst 122 miljoen euro minder geïnvesteerd in innovatie. Academische instellingen hielden dat jaar zo’n 15 miljoen achter de hand. De resultaten moeten evenwel genuanceerd worden, aangezien et gros van de investeringen afkomstig is van enkele grote bedrijven. Eventuele besparingen aan hun kant wegen zwaar door in de cijfers, maar hoeven geen algemene tendens te betekenen.

Speerpunt

Investeren in innovatie blijft belangrijk, zegt Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. In het najaar wordt daarom het beleid rond innovatiesubsidies aangepast: bepaalde Vlaamse sectoren worden met een speerpuntcluster aangeduid, en komen sneller in aanmerking voor innovatiesubsidies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business