Microsoft Duitsland spoort gebruikers aan om Windows 7 te dumpen voor de deadline in 2020, en zo snel mogelijk over te stappen naar het veiligere Windows 10.


 
In een nieuwsbericht probeert de Duitse tak van Microsoft gebruikers aan te moedigen om Windows 7 gedag te zeggen. “Een vroegtijdig afscheid van Windows 7!” bloklettert de titel. Officieel wordt het besturingssysteem nog drie jaar ondersteund, maar het is veiliger om sneller over te schakelen naar de opvolger Windows 10, klinkt het.

Windows 7 te oud

Windows 7 zou niet meer in staat zijn om te tippen aan de huidige eisen die aan veiligheid worden gesteld. “Zowel gebruikers als bedrijven die nog drie jaar willen overbruggen, worden blootgesteld aan enorme risico’s,” klinkt het in een gelijkaardige, Duitse blogpost. De patches en updates die Microsoft beschikbaar maakt voor Windows 7 zijn immers niet meer dan de meest essentiële ondersteuning, en bovendien is het systeem gebaseerd op sterk verouderde technologie. Het is dan ook bijna acht jaar geleden dat het OS werd uitgerold.
 
Het oudere besturingssysteem blijven gebruiken is daarnaast ook duurder, staat te lezen. Een groter risico op malware, en minder ondersteuning voor de nieuwste hardware, betekent meer kosten voor bedrijf en gebruiker. “We zagen al met Windows XP dat bedrijven vroeg moeten overstappen om verdere risico’s of kosten te vermijden,” vertelt Markus Nitschke, hoofd van Windows bij Microsoft Duitsland.
[related_article id=”169034″]

Populairste OS in Duitsland

Windows 10 wordt bewierookt als het veilige alternatief. Microsofts laatste besturingssysteem biedt meer bescherming tegen cyberaanvallen, en ondersteunt in tegenstelling tot zijn oudere broer, de recentste chipsets van Intel, AMD en Qualcomm. Het besturingssysteem heeft in Duitsland veel terrein gewonnen, gaat het bericht verder. Volgens StatCounter zijn er deze maand voor de eerste keer meer Duitse gebruikers die Windows 10 hebben draaien dan Windows 7. Wereldwijd geven de cijfers een ander beeld weer: eveneens volgens StatCounter is Windows 7 veruit het populairste systeem met een gebruikersaandeel van 40 procent. Windows 10 volgt met 27 procent. Een “vroegtijdig afscheid”, zoals het nieuwsbericht kopt, zal dus lang niet voor iedereen een valide optie zijn.
 
De ondersteuning voor Windows 7 eindigt officieel op 14 januari 2020. Gebruikers en bedrijven hebben nog drie jaar de tijd om over te schakelen, vooraleer het systeem definitief van Microsofts radar verdwijnt.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169088/verjaardagsupdate-windows-10-klaar-voor-bedrijven/