Nieuws

Gelekte cloud-OS van Microsoft onder de loep gelegd

Een aantal gebruikers gingen dit weekend aan de slag met een gelekte build van Microsofts Chrome OS-concurrent. Dit is wat ze vonden.

 
Microsoft werkt mogelijk aan een besturingssysteem die dicht aanleunt bij het lichtgewicht Chrome OS, van Google. Dat OS drijft de populaire Chromebooks aan, en is in essentie een light-versie van een besturingssysteem waarop enkel webapplicaties kunnen draaien. Vorige week werd bekend dat Microsoft iets gelijkaardigs in de pijplijn heeft zitten.

Windows 10 Cloud

Microsoft-kijker WalkingCat liet op Twitter weten dat hij verwijzingen naar ‘Windows 10 Cloud’ had gevonden in de productsleutels en developmentkits van Windows 10.
 
https://twitter.com/h0x0d/status/825706128021430275?ref_src=twsrc%5Etfw
 
De mysterieuze verwijzing zou volgens anonieme bronnen van ZDNet.com kunnen doelen op een vereenvoudigde versie van Windows 10, dat voornamelijk Universal Windows Platform-apps (UWP) zou draaien in plaats van de traditionele Win32-apps. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Grote broer van een flop

In eerste instantie deed het OS denken aan het geflopte Windows RunTime, beter bekend als Windows RT. Het besturingssysteem werd voorgesteld als een efficiënt, en licht systeem, gebaseerd op ARM-processors – meestal gebruikt in tablets – geschikt voor Windows Store-applicaties en enkele desktopapplicaties zoals Office en Internet Explorer.
Nu Windows 10 Cloud van dichterbij kan bestudeerd worden, blijkt die vergelijking niet helemaal op te gaan. Een gelekte ‘build’ van het OS gaf Brad Sams bij Thurott.com de kans om aan de slag te gaan met een voorlopige versie.

Identiek

Het besturingssysteem lijkt op het eerste zicht identiek te zijn aan Windows 10, met dezelfde interface en functies. Het enige verschil dat meteen duidelijk wordt, is dat enkel de UWP-applicaties, te vinden in de Windows Store, draaien op het systeem, terwijl de non-UWP-applicaties een foutmelding oproepen.
 

Bron: Thurott
 

Upgrade mogelijk

Volgens PCWorld lijkt de gelekte build bovendien ook te draaien op een x86-architectuur. Dan wordt het in theorie wél mogelijk om conventionele Win32-apps te draaien. Tot nu toe is dat niet gelukt, maar kunnen de applicaties wel gedownload worden uit de Windows Store. Ten slotte ontdekte Sams ook dat er een upgrademogelijkheid ingebakken zit in het systeem. Dat zou betekenen dat gebruikers van Windows 10 Cloud nog steeds kunnen overstappen naar de Windows 10 Pro- of Home-editie.
 
Hoewel Windows Cloud voorlopig nog wel aan het gefaalde Windows RT doet denken, zijn er dus enkele features die doen vermoeden dat Microsoft heeft geleerd uit de ervaring. Positief is alvast dat het OS eventueel kan draaien op x86-architectuur en een upgrade tot de mogelijkheden behoort. Of Microsofts aanbod van applicaties het kan opnemen tegen Google’s Play Store, is een andere zaak: Microsoft zal in ieder geval sterk uit de pijp moeten komen om Google’s Chrome OS te kunnen evenaren.
 
Wat de verdere plannen zijn met Windows Cloud is niet helemaal zeker, hoewel sommige menen dat het systeem wordt voorgesteld rond de Creators Update, dit voorjaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business