Nieuws

7 op 10 vindt papierloos kantoor “onrealistisch”

Papierloos werken is dan wel makkelijker dan ooit, de doorsnee Belgische werknemer blijkt nog steeds te gehecht aan zijn velletjes papier om de stap te zetten.

 

Documenten worden gedeeld via de cloud, aangetekende zendingen gaan voortaan elektronisch, contracten kunnen worden voorzien van een digitale handtekening en zelfs de Belgische overheid wil papieren facturen verbannen uit zijn werkwijze: zijn we echt niet klaar voor het papierloze kantoor? Blijkbaar niet, als we de resultaten van een recent onderzoek in opdracht van Epson mogen geloven.

27 pagina’s per dag

Een online ondervraging van 200 werknemers in Belgische kmo’s toont aan dat de meerderheid geen heil ziet in een louter digitale werkwijze. Maar liefst 74 procent zegt dat het papierloze kantoor “onrealistisch” is, en 78 procent houdt vast aan de gedachte dat printen een “cruciaal onderdeel is van de werkwijze in hun industrie”.

 

Gemiddeld printen de ondervraagde werknemers zo’n 27 pagina’s per dag af. Contracten worden daarbij het vaakst op papier geprint, net zoals facturen, rapporten en brochures. Een deel van die geprinte documenten is een kort leven beschoren, en 17 procent verdwijnt zelfs onmiddellijk in de prullenbak.

Milieu belangrijk?

De Belgische werknemer kan dus nog geen afscheid nemen van het papier. Voor sommigen behoudt papier bijvoorbeeld een inherente waarde, die papieren documenten meer kracht bijzetten dan een ongrijpbaar, digitaal document, terwijl anderen het aangenamer vinden om op papier te werken en je ogen een pauze te gunnen van het felle computerscherm. De voordelen van een papierloos kantoor lijken zo voorlopig niet op te wegen, ook al zegt 95 procent van de ondervraagden dat “milieubehoud” voor hen belangrijk is.

 

Natuurlijk heeft de printerspecialist er belang bij dat het papierloze kantoor voorlopig nog niet naar praktijk wordt omgezet, maar het bedrijf laat ook weten dat bedrijven geld kunnen sparen én aanval kunnen minderen door de juiste hardware-keuze te maken, bijvoorbeeld door inkjetprinters te gebruiken, in plaats van laserprinters.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business