Nieuws

‘Lidstaten mogen niet zelf btw e-books verlagen’

EU-lidstaten mogen niet op eigen initiatief het btw-tarief op e-books verlagen, oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag. In een rechtszaak bepaalde het Hof dat het verschil tussen btw op fysieke en digitale boeken voorlopig blijft.

Geen uitzondering voor e-books

De uitspraak van het Hof komt er nadat de Poolse waakhond voor de bescherming van burgerrechten in vraag stelde of het systeem van uitsluitend een lagere btw voor gedrukte publicaties wel fair was, aangezien ook digitale publicaties bijdragen tot het promoten van lezen (wat de reden is waarvoor de btw-verlaging in het leven werd geroepen).

In de uitspraak legt het Hof echter uit dat het verschil in btw-tarieven tussen fysieke en digitale boeken ‘het gevolg is van de bijzondere btw-regeling die geldt voor de elektronische handel’. Voor e-books willen de rechters geen uitzondering maken: ‘Aangezien de elektronische diensten als geheel voortdurend evolueren, werd het namelijk noodzakelijk geacht ze te onderwerpen aan duidelijke, eenvoudige en uniforme regels’.

Digitaal lezen moet goedkoper

Afgelopen week nog introduceerde bol.com samen met Kobo een onbeperkte abonnementsformule voor e-books. Bol.com-directeur Daniel Ropers uitte daarbij de hoop dat e-books hetzelfde btw-tarief zouden krijgen als fysieke boeken: ‘Wij hopen dat de Nederlandse overheid, in navolging op andere Europese landen, het te hoge belastingtarief van 21% op e-books verlaagt naar 6% en het tarief daarmee gelijkstelt aan dat voor fysieke boeken. Dit zal digitaal lezen nog goedkoper maken en de groei stimuleren.’

Het oordeel van het Hof betekent niet het einde van de discussie. Op de achtergrond werkt de EU aan een wetgeving die het btw-tarief voor digitale publicaties definitief gelijktrekt met dat voor hun fysieke tegenhangers. Die nieuwe belastingwetten wachten echter nog op groen licht van het Europees Parlement en de Europese Raad.


btwbusinesse-book

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals