Nieuws

“Slechts 5 procent van bedrijven zijn digitaal getransformeerd”

De meeste bedrijven streven een digitale transformatie na, maar weinigen kunnen zich al "getransformeerd" noemen.

 

Slechts 5 procent van bedrijven heeft een succesvolle, digitale transformatie achter de rug. Dat blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group, in opdracht van Dell EMC. Belemmeringen zoals verouderde IT-systemen, silo’s en inefficiënte bedrijfsprocessen maken de overgang moeilijk.

Merendeel “evoluerend” of “opkomend”

In het onderzoek werden zo’n 1.000 IT-professionals uit de VS, Europa, Azië en Australië ondervraagd en werden hun organisaties ondergebracht in vier stadia, gebaseerd op hun vooruitgang in nieuwe technologie, automatisering en de relatie tussen ‘business’ en IT. Uit de resultaten blijkt dat het merendeel wel vooruitgang maakt in de digitale transformatie, maar dat meeste bedrijven een echte transformatie nog niet hebben doorgemaakt. Maar liefst 83 procent behoort tot die categorie, waarbij 41 procent “evoluerend” is en 42 procent zich “opkomend” mag noemen. Zo’n 12 procent van de organisaties heeft een achterstand op zo goed als alle dimensies en worden omgedoopt tot “legacy”-bedrijven. De overblijvende 5 procent krijgen de titel “getransformeerd” opgeplakt: zij staan het verst in alle initiatieven omtrent hun digitale transformatie.

[related_article id=”170329″]

Sneller en onder budget

De getransformeerde bedrijven geven blijk van een efficiëntere en voordelige werkwijze, naast meer optimistische blik op de toekomst. 85 procent meent namelijk dat ze in een sterke positie zitten om de komende jaren de markt te trotseren, terwijl maar 43 procent van de legacy-bedrijven hetzelfde zeggen. Getransformeerde bedrijven werken daarnaast gemiddeld sneller IT-projecten af en blijven daarbij vaker onder het beschikbare budget. In het afgelopen jaar werd een derde van de projecten vóór de deadline afgewerkt, tegenover 11 procent bij legacy-bedrijven, en 47 procent van de initiatieven werd vervolledigd zonder het budget te overschrijden, tegenover 15 procent bij de legacy-organisaties. De projecten waarbij wél meer werd gespendeerd dan het budget toeliet, schommelde evenwel in elk stadium – ook bij de getransformeerde bedrijven – net onder de 30 procent.

Ten slotte zegt 96 procent van de bedrijven die digitaal getransformeerd zijn dat ze hun jaarlijkse omzetdoelen voor 2016 hebben overtroffen: tweemaal zoveel als de 44 procent van de legacy-bedrijven.

Gedrag kopiëren

“Bedrijven vertrouwen in toenemende mate op technologie om te kunnen groeien en alle aspecten van hun business te verbeteren. Toch blijkt uit het ESG-onderzoek dat echt volledig getransformeerde bedrijven momenteel nog steeds erg zeldzaam zijn,” zegt John McKnight, vicepresident van onderzoek bij Enterprise Strategy Group. “Het goede nieuws is dat er redelijk eenvoudig stappen gemaakt kunnen worden op de volwassenheidscurve, bijvoorbeeld door het gedrag van echt getransformeerde bedrijven te kopiëren.”

 

Het gedrag van “echt getransformeerde bedrijven” wordt volgens het onderzoek gekenmerkt door efficiëntie en het gebruik van technologie. Zo blijkt dat bedrijven na de digitale transformatie meer inzetten op moderne datacentertechnologieën, zoals hyperconverged infrastructuren, en vaker bepaalde IT-processen automatiseren. Ook zouden IT-afdelingen en de leidinggevenden in getransformeerde bedrijven vaker nauw samenwerken. In 39 procent van die bedrijven communiceert de CIO rechtstreeks met de CEO of andere leidinggevenden en worden de verwachtingen vanuit het ‘business’-perspectief voortdurend getoetst aan de operaties van de IT-afdeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business