WD trekt naar gerecht om Toshiba’s overname te dwarsbomen

Western Digital protesteert tegen de aanstaande verkoop van de chip-branche van Toshiba. De schijf-fabrikant zegt dat de verkoop niet kan doorgaan zonder zijn zegen, aangezien het vorig jaar eigenaar werd van SanDisk.

 
Het Japanse conglomeraat Toshiba zette zijn chip-divisie enkele maanden geleden op de markt om zich uit de schulden te helpen. Verschillende geïnteresseerden boden zich in tussentijd aan, hoewel Toshiba – en de Japanse overheid – niet happig waren op de buitenlandse overnemers. Nu klinkt er weer tegengeluid uit andere hoek. Western Digital, een van de grootste hardeschijf-fabrikanten ter wereld, zegt dat de overname van het Toshiba-onderdeel enkel kan doorgaan mits zijn toestemming. Dat komt omdat het vorig jaar SanDisk wist over te nemen: SanDisk en Toshiba werken samen in drie joint ventures en de overname zou de voorwaarden van hun overeenkomst schenden.

“Expliciet verboden”

“Joint ventures zijn inherent intieme, commerciële relaties, en om zich te beschermen tegen het gedwongen aangaan van zulke relaties met partijen die men zelf niet kiest, gingen SanDisk en Toshiba akkoord om hun aandelen in de joint ventures beschermen door transfers zonder de toestemming van de andere partij te verbieden,” legt Steve Milligan, CEO bij Western Digital, uit in een statement. “Toshiba’s poging om zijn joint venture at te scheiden in een affiliate en dan dat affiliate te verkopen is expliciet verboden zonder SanDisk’s toestemming.”
WD zocht daarom al het internationale Hof van Arbitrage op. Het eist dat Toshiba zijn joint ventures niet in een spin-off verpakt en meent dat een verkoop enkel kan doorgaan met de toestemming van SanDisk.
 
Toshiba liet al weten dat het nog geen bericht had ontvangen van legale acties. Volgens hen zeggen de contractuele voorwaarden in elk geval niet dat Western Digital toestemming moet geven om door te gaan met de overname.

Vertraging

De situatie wordt verder bemoeilijkt doordat Western Digital zelf ook meedingt in de strijd om Toshiba’s chip-afdeling. De fabrikant kon echter niet rekenen op veel enthousiasme, aangezien het een veel lager bod uitbracht dan andere geïnteresseerden, zegt Reuters. In ieder geval zorgt het geharrewar ervoor dat de broodnodige kapitaalinjectie voor Toshiba, en de aanwinst van de chip-afdeling voor anderen, danig vertraagd wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business