Digitaal bankaccount decimeert internationale transferkosten

De ‘Borderless’-account van TransferWise laat bedrijven en werknemers toe hoge transferkosten te vermijden bij internationale transacties.

 
Het Londense TransferWise introduceert een bankaccount zonder grenzen. Het Borderless-account is gericht op bedrijven enerzijds, en werknemers die niet wonen in het land waar ze werken anderzijds. De dienst van de snelgroeiende start-up bestaat uit één TransferWise-account waaraan banknummers voor Europa, het VK en de VS verbonden zijn. Voor handel in het VK of de VS lijkt het met andere woorden alsof je een lokaal bankaccount ter beschikking hebt. Drijf je handel in de VS, dan zal een betaling in eerste instantie integraal in dollar op je TransferWise-account terecht komen.
 
Vermoedelijk wil je het geld op een bepaald moment wel omzetten in een andere munteenheid. De wisselkoers die het bedrijf in dat geval hanteert, is in de regel een stuk lager dan wat gevestigde banken vragen. Wil je op het moment van dit schrijven 1.000 dollar omzetten naar euro, dan blijft daar 880,25 euro van over. TransferWise rekent één procent van het te converteren bedrag (in dollar) aan, zodat er uiteindelijk 990,10 dollar aan de meest actuele wisselkoers wordt omgezet.
 
TransferWise vraagt wel (beperkte) transactiekosten bij het overschrijven van de eigen dienst naar een extern account, maar die is beperkt en dient vooral om de kosten van het account te dekken. Om euro’s uit je TransferWise-account naar een andere bankaccount over te schrijven, betaal je bijvoorbeeld 60 eurocent. Bij beperkte bedragen kan die kost soms lager liggen. Een TransferWise Bordeless-account is verder gratis.
 

Online bank

Voorlopig is TransferWise alleen online actief. Bij het online bankier-alternatief horen geen kaarten, al is het op termijn wel de bedoeling om een bankkaart te introduceren. Een versie van het Borderless-account voor consumenten is eveneens in de maak. Zoals het een start-up betaamt, heeft TransferWise een app waarmee je aan de slag kan.
 
De aanpak van de start-up, die in 2016 nog 26 miljoen dollar van investeerders wist op te halen, is typerend voor de digitale disruptie die vandaag overal plaatsvindt. Het relatief kleine bedrijfje pakt gevestigde banken aan met een kostenvriendelijk alternatief voor een specifieke niche. Dat zet de hoge transferkosten onder druk, in eerste instantie voor professionele toepassingen maar in een volgende fase ook voor consumenten op vakantie in het buitenland. Als TransferWise binnenkort zoals gepland een echte bankkaart aan zijn account koppelt, kunnen we de start-up zelfs een soort bank noemen.
 
In zijn huidige vorm is de Borderless-account vooral interessant voor bedrijven die zakendoen buiten de Eurozone, maar zeker ook voor bedrijven die werknemers in het buiteland hebben. Denk bijvoorbeeld aan een Amerikaanse correspondent voor een nieuwsmedium, of een freelance-contactpersoon voor zaken in China.

bankingbusinessdigitale transformatieStart-uptransferwisetransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken