Nieuws

HP houdt zich sterk in dalende PC-markt

Wereldwijd werden er voor de elfde keer op rij minder desktopcomputers verscheept. HP tekende echter een stijging op en behoudt zijn kroon.

 
De markt van pc’s kent al een hele tijd een dipje. Steeds meer mensen verkiezen een makkelijk te vervoeren laptop of steken hun desktopcomputer zelf in elkaar. Ook het tweede kwartaal van 2017 zet de neerwaartse spiraal verder, aldus onderzoeksbureau’s Gartner en IDC. HP trekt zich daar niets van aan en tekent opnieuw positieve cijfers op.
 

Verkoopcijfers Gartner

Wereldwijd werden er in het voorbije kwartaal 61,1 miljoen pc’s verscheept, wat 4.3 procent minder is dan het jaar voordien. Het is het elfde kwartaal op rij dat Gartner een verlies optekent. Ook IDC geeft soortgelijke cijfers weer en rapporteert dat er 60,5 miljoen desktopcomputers werden verscheept.
 

HP koning, Lenovo verliest terrein

 
Hieronder beschrijven we kort de evoluties die de technologiebedrijven in het afgelopen kwartaal kenden. Hierbij focussen we ons enkel op de gegevens die IDC heeft vrijgegeven, omdat de cijfers van Gartner soortgelijke trend bevatten. In de bovenstaande tabel kan je telkens vergelijken met de kwartaalcijfers van Gartner.
 

Verkoopcijfers IDC

Ondanks de dalende trend slaagde HP er opnieuw in om meer desktopcomputers te verkopen. Het Amerikaanse technologieconcern kende een jaar-op-jaar-groei van 6,2 procent. Hiermee schrijven ze nu 22,8% van het marktaandeel op hun naam. Het is het vijfde kwartaal op rij dat ze een jaar-op-jaar groei optekenen.
 
Lenovo blijft gehavend op de tweede plaats, maar verscheepte wel 5,7% minder machines dan het jaar voordien. Vooral in de Verenigde Staten kregen ze een flinke knauw. Dell prijkt op de derde plaats en kent voor het vijfde kwartaal op rij een groeispurt, deze keer 3,7 procent.
 

Tekort aan componenten

 
Volgens onderzoeker Jay Chou van het IDC is de voorraad aan componenten zoals ssd’s schaars, wat net zoals vorige kwartalen zorgt voor een negatieve impact. Toch blijft Chou positief. “We verwachten dat de trend binnenkort zal keren en dat de markt zal stabiliseren. Gamingpc’s en het aantrekkelijke assortiment van Windows-machines moeten de consumentenmarkt een nieuwe boost geven.”

analyticsbusinessgartneridc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals