Nieuws

Ook Alibaba opent supermarkt zonder kassa’s

De race om de supermarkt zonder kassa's is officieel begonnen: ook Chinese retailreus Alibaba onthulde deze maand een eigen kijk op het concept.

Het eerste kassaloze filiaal van Alibaba opende de deuren in de Chinese stad Hangzhou. Dat meldt Shanghaiist. Klanten kunnen het ‘Tao Cafe’ binnen door een QR-code aan de ingang te scannen met Alibaba’s Taobao-app. In de winkel nemen ze de gewenste artikelen uit de rekken, waarvoor ze automatisch betalen via Alipay wanneer ze buitengaan door de check-out poortjes. In de winkel worden voornamelijk snacks, dranken en kleine non-foodproducten verkocht.

Camera’s en gezichtsscans

Wat de klanten kopen wordt geregistreerd door de camera’s en sensoren waar de winkel mee is uitgerust. Die moeten registreren wanneer producten worden opgepakt, en scant de gezichten van de bezoekers tijdens het verlaten van de winkel. Tot vijftig mensen kunnen tegelijkertijd winkelen in het filiaal van 200 vierkante meter.

Het registratiesysteem is getest op veelvoorkomende moeilijkheden, zoals bezoekers die producten oppakken die dicht bij elkaar liggen of bezoekers die moeilijk te herkennen zijn door een pet of zonnebril. De foutenmarge zou op dit moment gereduceerd zijn naar 0,1 procent voor het foutief registreren van een product en 0,02 procent voor het verkeerdelijk herkennen van een bezoeker.

 

Product op maat

Behalve het overbodig maken van kassa’s en personeel, mikt Alibaba met de futuristische supermarkt ook op een ander soort innovatie. De winkel moet klanten ook producten kunnen aanraden, rapporteert Caixin Global. Wanneer een klant bijvoorbeeld de winkel bezoekt terwijl hij sterk zweet na een wedstrijdje basketbal, zouden de rekken hem automatisch verschillende types van sportdranken moeten aanbieden. Hoe de functie in zijn werk gaat, is niet helemaal duidelijk.

Kassaloze supermarkten

Het fenomeen van de supermarkt zonder kassa’s wint snel aan populariteit. Amazon opende de eerste Amazon Go in Seattle – een kassaloze superette – maar moest de publieke opening uitstellen omdat de retailer kampte met technische problemen gedurende de proefperiode. In Shanghai rijdt ondertussen ook een onbemande supermarkt op wielen rond, de Moby Mart, die klanten met hun smartphone kunnen oproepen. Dichter bij huis plant ook Albert Heijn een supermarkt zonder kassa’s. Die zou vanaf 2018 getest worden.

 

https://www.twinkle.be/nieuws/168241/video-s-werelds-eerste-zelfrijdende-winkel/


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business