Nieuws

Weinig animo voor domeinnaam ‘.vlaanderen’

Volgens de digitale barometer haalden de extensies ‘.brussels’ en ‘.vlaanderen’, die eind 2014 ingevoerd werden, niet het verhoopte succes. Ook het aantal nieuwe .be-domeinnamen is geslonken.

 

De lokale domeinnamen die gewijd zijn aan Vlaanderen en Brussel haalden minder registraties dan verwacht. Dat leert de Barometer van de informatiemaatschappij ons, die ontwikkelingen in onze it-wereld in kaart brengt.

 

Lokale domeinnamen

Sinds 2014 kan je een aanvraag indienen voor een .vlaanderen of .brussels-domeinnaam. Beiden worden gereguleerd door de landelijke instantie dns-Belgium. Iedereen die wil kan zo’n domeinnaam aanvragen, net zoals dat het geval is voor .be. Je bent dus niet verplicht om de Belgische identiteit te hebben; er zijn geen specifieke toekenningsregels. Enkel het first come, first served-principe geldt.

 

 

Echt succesvol waren de lokale domeinnamen nooit. In hun eerste jaar werden er massaal domeinnamen geregistreerd, maar nu is de groei afgestompt. Meer zelfs, het aantal registraties van .vlaanderen is licht teruggevallen met -0,4%. .brussels doet het iets beter, met een lichte stijging van 8,2% domeinnamen.

 

Naast .vlaanderen en .brussels zijn er nog een heleboel minder bekende domeinnamen die je kan inpalmen, zoals .beer, .bike, .sexy maar ook .wales, .paris en .gent, om er maar enkele te noemen. Het is de bedoeling van de gelokaliseerde domeinnamen om websites van mensen en bedrijven meer te binden met de regio waarin ze zich bevinden. Niet iedere website moet immers het internationale karakter van een .com uitstralen. Liefhebbers van ons Belgische volkslied kunnen surfen naar wallonie.vlaanderen.

 

Nationale domeinnamen

Het aantal domeinnamen met .be kent een continue groei sinds 2009, maar sinds 2015 is de groei een pak kleiner geworden (slechts 1,35%). 27% van de domeinnamen op .be zijn overigens bedrijfswebsites, en de overgrote meerderheid (68,23%) van de domeinnaamhouders van websites met .be hebben de Belgische nationaliteit.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business