Nieuws, slider

Driekwart Belgische e-commercewebsites wettelijk niet in orde

Het aantal Belgische e-commercewebsites blijft aanzwellen, hoewel het merendeel wettelijk niet in orde is.

Op dit moment zijn er zo’n 50.000 Belgische e-commercewebsites te vinden op het wereldwijde web. Het aantal verdubbelde op amper vijf jaar tijd. Dat meldt De Tijd op basis van een studie van Email-Brokers, een bureau gespecialiseerd in e-mailmarketing en databasemanagement.

Het merendeel van de Belgische e-commercewebsites is Vlaams: zo’n 31.000. Ongeveer 14.000 zijn Waals en 4.700 zijn afkomstig van Brusselse bedrijven.

Onwettige websites

Volgens de cijfers houdt ruim driekwart van de websites zich niet aan de wetgeving. Die zegt dat Belgische ondernemingen ook contactgegevens, btw-nummer en de algemene voorwaarden moeten vermelden op hun website, terwijl dat in praktijk vaak niet gebeurt.

Volgens William Vande Wiele, CEO van E-mail-Brokers, bestaat er weinig controle omtrent de wetgeving. ‘Het wettelijk kader bestaat, maar daar blijft het dan ook bij,’ zegt hij in De Tijd. ‘Het internet is het enige product in België dat niet van A tot Z gereguleerd is.’ Volgens hem is dat ook niet mogelijk, aangezien er bij de overheid te weinig mankracht en middelen zijn om alle Belgische websites onder de loep te nemen.

.be in het buitenland

Bovendien zijn niet alle .be-adressen afkomstig uit ons land. De Belgische consument shopt online nog steeds het vaakst over de grens, iets waar buitenlandse verkopers al te graag op inspelen door Belgische url’s te gebruiken. Ongeveer de helft van de .be-domeinnamen zit bij zo’n buitenlandse speler.

Sociale media

Op sociale media doen de Belgen het tot slot nog beter: daar is maar liefst 32 procent van de bedrijven te vinden. Niet verwonderlijk, aangezien een pagina starten op Facebook, Twitter of Instagram minder tijd en moeite in beslag neemt dan het opzetten van een website.

 

https://www.twinkle.be/nieuws/168813/belgische-online-klachten-gaan-vaakst-nederlandse-webshops/

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business