Nieuws

Voorzie je KMO eenvoudig van mesh-internet met de Orbi Pro

Mesh-specialist Netgear introduceert met de Orbi Pro een eenvoudige en zakelijke mesh-oplossing waarmee je een kantoorgebouw van een uitstekende wifidekking kan voorzien.

 
Netgear introduceerde met Orbi zijn mesh-oplossing voor de consument maar nu krijgt ook de zakelijke markt toegang tot de moderne wifitechnologie. Een mesh-netwerk is een netwerk dat bestaat uit meerdere draadloze toegangspunten. Die praten allemaal met elkaar en zenden collectief hetzelfde wifinetwerk uit. Zo ziet je smartphone of laptop maar één draadloos netwerk, terwijl het mesh-brein dat alle toegangspunten aanstuurt er voor zorgt dat de communicatie met het netwerk steeds via het meest optimale toegangspunt verloopt.
 

Draadloos

Mesh verschilt van een klassieke oplossing met meerdere toegangspunten omdat die telkens hun eigen netwerk uitzenden, zelfs wanneer je alle wifi-signalen dezelfde naam geeft. Zo blijft je toestel vaak plakken bij de matige ontvangst van een toegangspunt iets verder, terwijl er een beter alternatief dichter bij staat. Bovendien kost het veel tijd om een wifinetwerk met veel toegangspunten zelf te configureren, en is het niet zo eenvoudig. Een mesh-oplossing is in de regel heel eenvoudig te configureren: al wat je moet doen is de toegangspunten op de juiste plaats zetten.
 
De Orbi Pro-set is een voorbeeld van een draadloze mesh-oplossing. De individuele toegangspunten praten draadloos met elkaar, zodat je geen netwerkkabel hoeft te trekken naar iedere plaats waar je een toegangspunt wil. Daar staat wel tegenover dat je mesh-netwerk pas goed werkt wanneer je voldoende nodes uitrolt. Die geven het signaal dan op een slimme manier draadloos aan elkaar door, van de modem naar de verste node en terug. Je kan zo’n mesh-netwerk nog het best vergelijken met een intelligente variant op een verzameling range-extenders.
 

Drie netwerken

De Orbi Pro-meshoplossing verschilt vooral in functies van de Orbi Tri-Band-consumentenset. De Pro-variant heeft immers eveneens tri-band wifi aan boord (1x 2,4 GHz en 2x 5 GHz).  Je kan het netwerk configureren met die aparte netwerken: één voor de administrators, één voor de werknemers en één voor de gasten. Op het administrator-netwerk kan je kritieke infrastructuur aansluiten, eventueel met een UTP-kabel naar de draadloze Orbi-satelliet. Het netwerk voor de werknemers is een klassiek beheerd wifinetwerk dat eenvoudig kan worden gewijzigd wanneer nodig.
 
[related_article id=”171372″]  
Tot slot heb je een speciaal voor gasten geconfigureerd netwerk waarbij je klanten voor een beperkte tijd toegang kan geven. Het netwerk is geïsoleerd van de andere twee en gebruikers raken er op via een portaal.
 
Netgear maakt zich sterk dat zijn nieuwe syteem vlot overweg kan met tot 40 gelijktijdige verbindingen. De set is eenvoudig te installeren en de drie netwerken kan je eenvoudig configureren met de bijhorende zakelijke Orbi-app.
 

900 vierkante meter

De basisset bestaat uit één AC3000-router en één satelliet. De router hoort bij je modem, de satelliet dien je op enige afstand te plaatsen. Samen hebben de toestellen een theoretisch bereik van tot 450 vierkante meter maar dat bereik kan je verdubbelen met extra nodes. De router heeft drie ethernetpoorten ter beschikking, op de satelliet vind je er vier om toestellen aan te sluiten die zelf niet van wifi voorzien zijn. Denk aan een point of sale-terminal.
 
We denken dat de oplossing erg interessant kan zijn in bijvoorbeeld winkels waar je klanten wifitoegang wil geven, kleine hotels met een gastnetwerk voor op de kamer, restaurants waar je eveneens niet wil dat klanten voor onbeperkte tijd kunnen surfen, of gewoon KMO-kantooromgevingen waar je op een eenvoudige manier een goede wifidekking wil voorzien.
 
Houd er wel rekening mee dat zelfs een uitstekende mesh-opstelling wat snelheid betreft niet kan tippen aan een klassieke netwerkkabel. De basiskit van de Orbi Pro  kost 529,99 euro, voor een extra satelliet betaal je 309,99 euro. Dat is wel wat geld, maar ligt in de lijn van wat je mag verwachten bij een mesh-oplossing, zeker als je naar de geavanceerde functionaliteit kijkt.
 
Onze eerste inschatting is dat Netgear hier een interessante oplossing naar voren schuift die in verschillende specifieke scenario’s aan absolute meerwaarde kan bieden. Vooral de eenvoud van beheer en installatie spreekt aan voor zaken waar er geen fulltime IT-goeroe aanwezig is.
 
Update 01/09 11u42: prijs
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business