Nieuws

Robert Half: “Automatisatie kost geen jobs”

Uit een rondvraag bij Belgische CFO’s blijkt dat automatisatie maar bij weinig bedrijven tot ontslagen leiden. In sommige gevallen creëert automatisatie zelfs extra jobs.

 

Het rekruteringsbedrijf Robert Half heeft aan 200 Belgische Chief Financial Officers (CFO) gevraagd wat de gevolgen van automatisatie zijn. Het heersende idee is dat geautomatiseerde processen tot banenverlies leiden. Uit het onderzoek van Robert Half blijkt echter dat net het tegenovergestelde waar is.

 

Positieve invloed

Acht van de tien ondervraagde CFO’s is van mening dat automatisering en digitalisering een positieve invloed zal hebben op hun bedrijf. In Finance zorgt automatisering er immers voor dat tijdverslindende taken, zoals het ingeven van data, worden overgenomen door analyse- en verwerkingstechnieken. Repetitieve taken zullen hierdoor wegvallen en bruikbare resultaten zijn sneller beschikbaar.

 

Het heersende idee is dat het wegvallen van repetitieve taken tot banenverlies zal leiden. Toch denkt zeven op de tien respondenten dat automatisering niet zal leiden tot banenverlies. Wel zijn de bedrijven het er over eens dat nieuwe technologieën voor een verschuiving van de benodigde vaardigheden zal zorgen.

 

Extra jobs

Deze verschuiving in vaardigheden zorgt ervoor dat er meer vaste of tijdelijke aanwervingen zullen plaatsvinden. 29 procent van de ondervraagde CFO’s plant om het komende jaar permanente functies te creëren, terwijl 14 procent van de respondenten voor tijdelijke functies opteert. 49 procent van de bedrijven wil daarentegen de bestaande functies behouden en open plekken invullen. In tegenstelling tot wat velen vrezen, zal automatisering dus in de financiële sector veelal voor extra jobs zorgen.

 

“Het is belangrijk te voorzien welke vaardigheden je in de toekomst nodig zal hebben, en wat de noden en tekorten zullen zijn. Bedrijven die naar de toekomst kijken, investeren niet alleen in talentmanagementprogramma’s voor hun bestaande werknemers, ze gaan ook proactief op zoek naar professionals met een specifieke expertise als die nog niet aanwezig is binnen het bedrijf,” zegt Frédériqua Bruggeman, de Managing Director BeLux van Robert Half. “Leiderschap, analysevermogen en een commerciële visie zijn de belangrijkste bekwaamheden die een finance professional zal moeten bezitten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business