Nieuws

Hoe de EU een nieuw WannaCry-fiasco wil voorkomen

De Europese Commissie stelt een plan van aanpak voor om grootschalige cyberaanvallen te voorkomen.

 
De Europese Commissie heeft woensdag een plan voorgesteld om de cyberveiligheid van alle lidstaten te verbeteren. De EU wil een plan klaar hebben voor grootschalige cyberaanvallen en een certificaat die de cyberveiligheid van producten en diensten aangeeft. Zo rapporteert Reuters. De technologiewereld reageert voorzichtig positief op het nieuws.
 

Verbeterde bescherming

De toenemende dreiging van cyberaanvallen zorgt ervoor dat de EU een algemeen plan wil hebben om zijn lidstaten te beschermen. “Onze initiatieven versterken de samenwerking en coördinatie, zodat Europa cyberveiligheiduitdagingen samen kan aangaan,” vertelt Andrus Ansip, de Vice-President van de Europese Commissie.
 
Om deze droom te verwezenlijken, wil de Europese Commissie een Cybersecurity Reasearch and Competence Centre oprichten. Dat centrum moet expertise rond nieuwe producten verzamelen en hiervoor ondersteuning bieden. Onder andere encryptiemethodes zullen door de groep onder de loep worden genomen.
 
Het Cybersecurity Research and Competence Centre zal eveneens gebruik maken van een certificatenmodel voor de cyberveiligheid van producten en diensten. Bovendien wil de EU een noodhulpfonds voor cyberaanvallen voorzien. De gecombineerde plannen van de Commissie moeten een WannaCry-fiasco – waarbij wereldwijd 200.000 computers geïnfecteerd geraakten – voorkomen.
 
[related_article id=”170615″]  

Reacties

Jan Philipp Albrecht, de Vice Chair van de Civil Liberties, Justice and Home Affairs Committee, is alvast blij met de plannen van de EU, al ziet hij het nog grootser. “Het is hoog tijd dat we de digitale markt passend voor ons doel maken. De Europese Commissie heeft lang getwijfeld om een voorstel te doen voor betere cyberveiligheid,” vindt hij. “Digitalisatie van ons dagelijkse leven heeft nood aan duidelijke regels en IT-veiligheidstandaarden voor ontwikkelaars van hardware en software. Minimum vereisten, zoals end-to-end encryptie van slimme koelkasten en andere netwerktoestellen, identificatie van toestelkwaliteit binnen IoT en veilige standaard wachtwoorden, zijn noodzakelijke beschermingen voor ons dagelijkse digitale leven.”
 
“Palo Alto Networks verwelkomt de nieuwe cyberveiligheidvoorstellen van de Europese Commssie. We zijn voornamelijk blij met de focus op bescherming tegen en preventie voor cyberaanvallen. Bedrijven in Europa, over alle sectoren heen, moeten zich ervan verzekeren dat hun bedrijf veerkrachtig is voor cyberaanvallen. De EU begrijpt dat cyberveiligheid essentieel is voor de economische activiteiten en groei,” voegt Greg Day, de VP en Chief Security Officer EMEA van Palo Alto Networks, daar aan toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business