Nieuws, slider

‘Chinese webshops omzeilen btw door pakjes naar België te sturen’

Niet-Europese webwinkels zouden elk jaar zo'n 5 miljard euro aan btw-bijdrage ontduiken door goederen door ons land te versluizen. 

Dat staat in een nota van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). In de documenten die Le Soir kon inkijken, staat beschreven hoe webwinkels buiten Europa het nalaten om btw te betalen door de pakjes een tussenstop te laten maken in België. Zo kunnen ze tot 5 miljard euro per jaar ontduiken. Vooral Chinese webshops zouden van de kunstgreep gebruikmaken.

Verdwijnende pakjes

Dat niet-Europese webshops de btw-bijdrage kunnen ontduiken, heeft te maken met de opzet van de huidige Europese wetgeving. Normaal moeten webshops voor het exporteren btw betalen aan het land waarin de goederen arriveren. Dat is niet nodig in de landen waarin de pakjes een tussenstop maken, aangezien de pakjes dan in feite nog in transit zijn. Frauduleuze webshops maken van die regel gebruik door goederen een tussenstop te laten maken in België waarna de goederen verdwijnen voor ze hun weg naar een andere Europese lidstaat kunnen vervolgen. De pakjes komen er nooit aan, en de btw blijft verschuldigd.

Maatregelen op Europees niveau

Volgens Van Overtveldt zou België maatregelen kunnen treffen tegen de fraude, hoewel dat niet verstandig zou zijn indien geen andere Europese lidstaat mee in de bres springt. Als ons land de enige is om maatregelen te nemen, zou dat weleens ‘concurrentievervalsing tussen België en andere Europese landen’ veroorzaken. Andere Europese havens kunnen dan immers aantrekkelijker worden, redeneert hij. Daarom wordt in de toekomst ook gemikt op een Europese overeenkomst om zulke frauduleuze praktijken tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business