Nieuws

Wereldrecord: transfersnelheid van 53 terabit per seconde voor datacenters

Het Japanse NICT slaagde er in om met de hulp van glasvezel een datacenternetwerk te bouwen dat gegevens aan 53,3 Tbps kan versluizen: een absolute primeur met veel potentieel.

 
Het Nationale instituut voor informatie- en communicatietechnologie (NICT) in Japan kan een nieuw wereldrecord op zijn naam schrijven. Onderzoekers demonstreerden er een datatransfercapaciteit van 53,3 terabit per seconde binnen een beperkt datacenternetwerk. Ze gebruikten daarvoor speciale multicore-glasvezelkabels en een splinternieuwe optische switch om de data te verwerken. Het resultaat is niet alleen sneller dan huidige netwerken, maar ook zuiniger.
 
De multicore-glasvezelkabel heeft een dikkere kern die toelaat meer data tegelijk te verzenden, ten koste van betrouwbaarheid over langere afstand. De kabels worden daarom wel gebruikt in onder andere datacenters, maar zijn niet geschikt voor de aanleg van een nationaal netwerk zoals hetgeen dat Proximus momenteel uitbouwt. Waar klassieke single mode fiber (SMF) nog meer dan voldoende ruimte voor groei biedt wat internetsnelheden betreft, raken de kabels in datacenters stilaan fysiek verzadigd. De multicore-varianten bieden daar een oplossing.
 
Om het record te breken maakte de Japanners gebruik van een splinternieuwe optische switch. Het toestel heeft een switchsnelheid van 80 nanoseconden. De ontwikkeling van dergelijke toestellen is essentieel voor de uitrol van sneller netwerken. De hoogtechnologische verbeteringen spelen zich hier af, niet in de kabel zelf. Het is de switch die in staat is bliksemsnel data te zenden maar ook te ontvangen, te verwerken en door te sturen.
 
Het onderzoek gebeurde in de marge van de Conferentie voor Optische Communicatie (ECOC) in het Zweedse Gothenburg, die eind september plaats vond. Ondanks de techniciteit van de resultaten toont het experiment van het NICT aan dat er nog heel veel marge is wat optische technologie betreft.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business