Nieuws

Kaspersky geeft broncode vrij om vertrouwen terug te winnen

Securityfirma Kasperky Lab zal zijn broncode vrijgeven voor onafhankelijke audits. Het bedrijf was al enige tijd in diskrediet door beschuldigingen dat zijn software Russische spionage mogelijk maakte.

 
Kaspersky Lab zal de broncode van zijn securityproducten onderwerpen aan onafhankelijke audits. Het bedrijf lanceert een “Global Transparancy Initiative” om het vertrouwen van zijn klanten terug te winnen. Het bedrijf kwam het afgelopen jaar in woelig vaarwater terecht door beschuldigingen vanuit de VS dat het bedrijf meewerkte aan Russische staatspionage en de diefstal van data faciliteerde.
 

Transparantie-offensief

 
Oprichter Eugene Kaspersky gaf aan het begin van deze zomer al aan dat het bedrijf desnoods de broncode van zijn software zou vrijgeven om zijn onschuld te bewijzen. Het bedrijf voegt nu de daad bij het woord. In een statement zegt het bedrijf dat het de code zal laten controleren door verschillende onafhankelijke instanties, een proces dat het aan het begin van 2018 in gang zal zetten.
[related_article id=”171317″] De audit is niet het enige onderdeel van Kaspersky’s transparantie-initiatief. Het bedrijf wil ook zijn interne werking aan een onafhankelijke controle onderwerpen. Verder zal het drie ‘transparantiecentra’ oprichten in Azië, Europa en de VS. “De centra zullen dienen als een faciliteit waar vertrouwde partners toegang kunnen krijgen tot evaluaties van de broncode van het bedrijf, software updates en regels voor bedreigingsdetectie, naast andere activiteiten,” zegt Kaspersky. Het eerste centrum zal in 2018 zijn deuren openen.  Tot slot verhoogt het bedrijf ook de beloningen die het uitdeelt voor ontdekte bugs in zijn software. Onderzoekers zullen tot 100.000 dollar kunnen opstrijken.
 

Kookpunt

 
Het Amerikaanse wantrouwen tegenover Kaspersky bereikt de afgelopen maanden een hoogtepunt. In september verordende het Amerikaanse ministerie van Defensie dat alle overheidsdiensten moesten stoppen met het gebruik van Kaspersky-software. Eerder deze maand publiceerde de Wall Street Journal een beschadigend rapport dat poneerde dat de antvirus van Kaspersky was gebruikt voor de hacking van een NSA-medewerker.
 
Het was duidelijk dat het bedrijf niet bij de pakken kon zitten om zijn reputatie te beschermen. Kaspersky Lab is ervan overtuigd dat zijn communicatie-offensief de angst bij de Amerikaanse overheid en bedrijfspartners zal wegnemen. “We willen tonen hoe we compleet open en transparant zijn. We hebben niets te verbergen. En ik geloof dat we met deze acties het wantrouwen zullen overwinnen en onze missie zullen ondersteunen om mensen te beschermen in elk land op onze planeet,” aldus CEO Eugene Kasperksy.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business