Nieuws

Bedrijfsleiders snakken naar digitale transformatie

De CIO wordt in de eerste plaats een ‘change manager’ en zal zich meer met mensen dan met technologie moeten bezig houden. Dat was de boodschap die Gartner tijdens zijn jaarlijkse Symposium in Barcelona keer op keer bracht. Digitale transformatie kan alleen door optimaal gebruik te maken van analoge middelen in de vorm van mensen.

 
“Als je bedrijf een cultuur heeft waarin risico afgestraft wordt, dan zal je digitale transformatie niet lukken, ook al gooi je er nog zo veel technologie tegen aan,” zegt Gartner analist Don Scheibenreif. Pas als de cultuur wel meer open staat voor vernieuwing, kan transformatie slagen. Daar ligt volgens  Gartner een belangrijke rol weggelegd voor de CIO. De CIO moet er voor zorgen dat er veel meer samengewerkt wordt tussen de verschillende onderdelen van organisaties. En dat ieder personeelslid digitaal leert denken.
 

Vraag overtreft aanbod

Met alle nieuwe technologieën die bedrijven moeten gaan inzetten dient zich een groot probleem aan: er zijn te weinig specialisten beschikbaar. De vraag naar specialisten in Artificiële Intelligentie, Cybersecurity, Internet of Things en andere spitstechnologieën is vele malen hoger dan het aanbod. Die mensen aanwerven is heel duur, dus komt het er op aan je huidig personeelsbestand op te leiden en er specialisten van te maken. “Zo werkt het met iedere technologiegolf,” zegt Scheibenreif. “Je huurt die specialisatie in via technologiepartners, en tegelijk start je met het upgraden van je eigen personeel.”
 
Om je personeel naar een hoger niveau te tillen, moet je hen ook krachtige IT bieden. “Nu beschouwt het personeel de eigen IT-middelen meestal als verouderd en gebruiksonvriendelijk,” zegt Gartner topspreker Peter Sondergaard. “Je moet iedere IT-gebruiker een veel betere gebruikservaring bieden, op die manier kweken ze allemaal een veel betere digitale kennis.” Die digitale kennis bij iedereen zal een bedrijf nodig hebben om zijn digitale transformatie te versnellen. Bovendien moet IT er ook op gericht zijn om de mensen meer met elkaar te laten samenwerken. “Bedrijven zijn heel goed in het creëren van silo’s, maar veel minder goed in het bijeenbrengen van mensen.”
 
Volgens Gartner beginnen nu al de eerste tekenen te komen dat bedrijfsleiders ongeduldig worden over de digitale transformatie. De verwachtingen zijn veel te hoog gespannen en kunnen nooit helemaal ingelost worden. “Je kan als stad wel roepen dat je een ‘smart city’ wil worden, en heel enthousiast raken door een aantal proefprojecten. Maar het wordt een ander paar mouwen als je in een stad tienduizenden parkeerplaatsen van sensoren wil voorzien. Een enorme investering. Dan merk je als stad dat je proefproject heel moeilijk schaalt, en dan dreigt de ontgoocheling.”
 

Digitaal platform

Die fase van ontgoocheling (in Gartner-termen heet dat de ‘trough of disillusionment) moeten we hoe dan ook door, maar Gartner reikte de CIO’s in Barcelona een aantal middelen aan om de transformatie te versnellen en de fase van ontgoocheling zo kort mogelijk te houden. Naast het verbeteren van de digitale kennis bij alle personeelsleden is ook het opzetten van een digitaal platform een noodzaak. Dat platform mag gerust verder bouwen op de ‘legacy’ toepassingen die er nu zijn. “De meeste toepassingen gaan niet weg, ze blijven verder werken. Negentig procent van de toepassingen die bedrijven nu inzetten, zullen er in 2023 nog steeds zijn. Legacy is geen vies woord meer.”
 
Opvallend trouwens op deze editie van het Gartner Symposium: in tegenstelling tot de vorige jaren doet Gartner veel minder aan ‘CIO-bashing’. Vroeger werd al te makkelijk gezegd dat de CIO niet mee was met zijn tijd of niet de juiste skills had, tegenwoordig is Gartner veel vriendelijker geworden voor de CIO en wordt hij opnieuw een centrale rol toegedicht in de succesvolle transformatie van bedrijven.
 

businessgartnertransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals