Nieuws

Waarom het een gouden tijd is om CIO te zijn

IT zit niet langer in de hoek waar klappen vallen. Niet alleen krijgt de CIO weer meer budget om te besteden, hij mag ook nog de digitale transformatie gaan leiden. En waar vroeger de IT-afdeling net als de hinderpaal voor vernieuwing gezien werd, moet de vernieuwing net van IT gaan komen. Voorwaar, Gartner stuurt de CIO’s met een goed gevoel terug naar huis van zijn jaarlijkse Symposium in Barcelona.

 
Om maar met het budget te beginnen: in het grote CIO onderzoek dat Gartner ieder jaar doet vertelden de CIO’s zelf dat hun budget er op vooruit gaat, met een wereldwijd gemiddelde van 3%. Niet meteen aanleiding om een groot feest te geven, maar een stijging met 3 procent is toch mooi meegenomen, als je kijkt naar de lagere cijfers en de krimpen van een paar jaar geleden. In Europa is er zelfs een toename met 3,2 procent.
 
Wat is de verklaring voor die stijging? Gartner-analist ziet er drie. Ten eerste heeft IT de laatste tijd weer meer het vertrouwen gekregen van het bedrijfsmanagement, dus blijkbaar is er de afgelopen jaren ook een goede job gedaan. Ten tweede weet het management ook dat digitale transformatie alleen kan komen met een goede sturing vanuit IT. En ten derde: iedereen beseft dat bedrijven een gigantische investering moeten doen in een betere beveiliging van hun data willen ze geen grote risico’s lopen bij cyberaanvallen.
 

Zou je jezelf aanwerven?

Maar Gartner zou Gartner niet zijn mocht het in zijn fraaie slideware toch niet een waarschuwing voor de CIO verpakken. Want die moet eens voor de spiegel gaan staan en zich afvragen: “als mijn bedrijf nu de vacature voor CIO uitschreef, zou ik dan die job krijgen?” De CIO moet zichzelf heruitvinden en veel meer een business man worden, die zoekt naar innovatie in producten en processen en die er mee voor zorgt dat zowel de winst als de omzet vooruit gaan. Toegegeven, dat is niet de rol waarvoor de CIO indertijd werd aangeworven, maar momenteel zit het wel in zijn of haar takenpakket. Het houdt meteen in dat de CIO zich moet gaan bezig houden met net die componenten waarvan uit de CIO Survey zelf blijkt dat het onderaan zijn verlanglijstje staat, namelijk ‘people & politics’.
 

Technische speeltuin

Gelukkig blijft er toch ook nog genoeg nieuwe technologie over om de CIO gelukkig te houden. Met name vindt Gartner dat de CIO zwaar moet inzetten op artificiële Intelligentie. Binnen drie jaar zit AI bij een derde van de CIO’s in hun top vijf van investeringen, voorspellen de analisten, die er meteen ook aan toevoegen in welke domeinen AI nu al ingezet kan worden: om voor een betere ‘user experience’ te zorgen, om data te analyseren en om processen te versnellen. Voor dat laatste geeft Gartner het voorbeeld van het vergelijken van CV’s dat geautomatiseerd kan worden dank zij Artificiële Intelligentie. Een ander domein waar heel wat winst te halen valt is het Internet der Dingen of IoT. Volgens Gartner kunnen bedrijven miljoenen besparen door heel veel apparatuur uit te rusten met sensoren om op die manier aan preventief onderhoud te doen en beter te weten wanneer welke stukken in bijvoorbeeld een machine vervangen moeten worden.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business