Nieuws

Red Hat brengt afgewerkte Linuxdistributie naar ARM

De ARM-architectuur, vooral gekend van de processor in je smartphone, aast op relevantie in de servermarkt. Red Hat steekt een handje toe met de uitrol van een volwaardige Enterprise Linux-distributie.

 
Linuxspecialist Red Hat rolt Enterprise Linux voor ARM-systemen uit. Red Hat sleutelde jaren aan ARM-compatibele Linuxvariant, die in 2015 als preview beschikbaar kwam. Met de lancering van een finale enterprise-waardige versie van het besturingssysteem heeft ARM voor de server een mooie troef in handen in de strijd tegen quasi-monopolist Intel met zijn x86-serverarchitectuur.
 
ARM is vooral bekend als architectuur voor mobiele toestellen. Onder andere Qualcomm, MediaTek en Samsung maken chips voor smartphones gebaseerd op ARM. Het Britse bedrijf achter de gelijknamige architectuur heeft echter ambities die verder rijken dan je broekzak. Het is van mening dat de energiezuinige karaktertrekken van ARM uitermate geschikt zijn voor gebruik in servers. Daar is Qualcomm het volmondig mee eens: dat bedrijf startte vorige week nog met de levering van de Centriq 2400-chips: op ARM gebaseerde cpu’s met 48 rekenkernen geklokt op 2,6 GHz.
 

ontwikkelaars

Omdat de ARM-architectuur anders is dan de x86-archtectuur die je kent van traditionele servers en computers, kan je niet zomaar bestaande software gebruiken op een ARM-server. Zonder enthousiasme van ontwikkelaars is ARM in de server een doodgeboren kind. Net daarom is de lancering van Red Hat Enterprise Linux voor ARM zo belangrijk. Door ARM-servers als volwaardig alternatief voor x86-exemplaren te beschouwen en ze als dusdanig te behandelen, geeft Red Hat geloofwaardigheid aan de dingen.
 
Red Hat is een grote naam in de opensource-wereld, en kan met onder andere Open Stack op veel belangstelling van bedrijven rekenen, zowel voor on premise-oplossingen als cloudsystemen en alles tussenin. Als opensource-softwarespecialist voelt het bedrijf zich bovendien niet gebonden aan één architectuur, iets wat de historische ondersteuning van IBM’s Power- en Z-servers illustreert.
 
Of ARM-servers snel marktaandeel zullen afnemen van x86 valt af te wachten. Omdat de architecturen zo verschillen, gaat het niet op om processors zomaar op kloksnelheid en aantal kernen met elkaar te vergelijken. Feit is wel dat ARM-hardware in bepaalde scenario’s meekan met x86-servers, en dat met een significant lager stroomverbruik. Aangezien elektriciteit de belangrijkste operationele kost is in een datacenter, zullen ARM-servers in ieder geval op de nodige interesse kunnen rekenen. Als ook de software klaarstaat, hebben de nieuwe servers zeker potentieel.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/172129/red-hat-en-microsoft-gaan-samen-zee-voor-containers/

armbusinesshardwaremobielqualcommred hatserver

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen