Nieuws

Toshiba pakt snelheidsprijs met 14 TB HDD op helium

Western Digital was Toshiba voor met de aankondiging van een 14 TB HDD op helium, maar het Japanse bedrijf kan met een belangrijk voordeel uitpakken: snelheid.

 
Toshiba kondigt de officiële lancering van de MG07ACA aan, een met helium gevulde harde schijf met een capaciteit van 14 terabyte. Het Japanse bedrijf is niet de eerste om die recordbrekende capaciteit aan te bieden. Western Digital was juist iets vroeger: het bedrijf onthulde in oktober zijn eigen 14 TB helium-HDD, de Ultrastar He14. Toshiba gebruikt echter een andere opslagtechniek dan WD, waardoor het kan uitpakken met de snellere schijf. Net als bij WD gaat het om een HDD gericht op de zakelijke markt.
 

PMR vs SMR

 
Om 14 TB in een harde schijf te proppen, maakte Western Digital bij de Ultrastar He14 gebruik van Shingled Magnetic Recording (SMR). Dat is een techniek waarbij opslagtracks elkaar gedeeltelijk overlappen. Hierdoor maak je efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, maar het zorgt er ook voor dat een schijf meer werk moet doen om de tracks correct te lezen. Met andere woorden: een HDD op basis van SMR is trager.
[related_article id=”172715″] Toshiba heeft de MG07ACA gebaseerd op de conventionele Perpendicular Magnetic Recording (PMR)-techniek waarbij de tracks naast elkaar liggen zonder overlapping. Hierdoor kan het dezelfde capaciteit aanbieden, met een snelheidswinst. Dat vertaalt zich in een leessnelheid van 260 MBps, terwijl de Ultrastar He14 maar 233 MBps haalt.
 

Helium

 
De MG07ACA is gevuld met helium, een techniek die het mogelijk maakt om de capaciteit te vergroten. Helium zorgt ervoor dat er minder wrijving tussen de verschillende platters van een harde schijf ontstaat, waardoor je er meer in één HDD kan steken. Toshiba’s 14 TB harde schijf bestaat uit 9 platters, wat neerkomt op een dichtheid van 1,555 TB per platter.
Verder haalt de HDD 7.200 RPM en is ze gebouwd voor een SATA-aansluiting die tot 6 gbps gaat. Toshiba garandeert ook 2,5 miljoen uur Mean Time Between Failures (MTBF), wat betekent dat de schijf gemiddeld 285 jaar werkt zonder crashes. Over de prijs en de throughput van de schijf blijft Toshiba nog even stil. De MG07ACA is gericht op gebruik in datacenters en servers.

businessDatacenterhardwarehddstoragetoshiba

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen