Nieuws

Chrome markeert alle HTTP-websites als onveilig vanaf juli

Google zet zijn missie om het hele web te beveiligen vanaf juli een versnelling hoger. HTTP-websites zullen expliciet als onveilig worden aangeduid.

Vanaf juli worden alle websites die nog niet zijn overgeschakeld naar het versleutelde HTTPS-protocol als onveilig gemarkeerd in Chrome. Dat meldt Google in een blogpost.

Op dit moment krijgen HTTP-pagina’s een neutrale markering ‘i’ voor de url. Wanneer je daarop klikt, krijg je de waarschuwing dat de verbinding met de website niet veilig is en gegevens die je op de website ingeeft eventueel onderschept kunnen worden door aanvallers. Die waarschuwing wordt vanaf juli dus een stuk opzichtiger voor Chrome-gebruikers. Naar analogie met de melding ‘Veilig’ bij een HTTPS-verbinding, zullen HTTP-websites als ‘Niet veilig’ gemarkeerd worden in Chrome versie 68.

Google timmert al enkele jaren aan de weg om website-eigenaars te laten overschakelen naar HTTPS. Sinds 2015 worden HTTP-websites afgestraft in de zoekresultaten en sinds 2016 worden pagina’s met een wachtwoordveld reeds als ‘Niet veilig’ gemarkeerd. Een groot deel van het internet is ondertussen beveiligd door het protocol: 68 procent van alle Chrome-verkeer op Windows en Android is versleuteld, en op Chrome OS en macOS is dat zelfs 78 procent.

Van de top 100 grootste websites maken er 81 volgens Google standaard gebruik van HTTPS. Dat is veelbelovend, maar betekent dat er nog altijd 19 bijzonder populaire websites zijn die een onveilige verbinding aanbieden. Bovendien zijn er nog heel wat – voornamelijk kleinere – websites die de overstap moeten maken. Ga eens op zoek naar de website van een loodgieter bij je in de buurt. De kans is groot dat je op een HTTP-pagina terechtkomt. Nochtans heeft ook je loodgieter er alle baat bij om de overstap te maken, anders blijft zijn website lek en dat is slechte reclame. Zeker wanneer zijn website vanaf juli als onveilig wordt gemarkeerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business