Nieuws

IJslandse datacenters beroofd door bitcoinminers

In IJsland zijn in een reeks van vier diefstallen meer dan 600 krachtige servers gestolen uit datacenters die gebruikt werden voor het minen van Bitcoins en andere cryptomunten. De kostprijs van de gestolen apparatuur wordt geschat op bijna 2 miljoen dollar.

 
Miners zijn op zoek naar steeds krachtigere toestellen om cryptomunten te minen door de stijgende moeilijkheid van de berekeningen die vereist zijn voor het ontginnen van de digitale valuta. Een gewone computer beschikt niet meer over voldoende rekenkracht om de berekeningen op een winstgevende manier uit te voeren zonder te veel stroom te gebruiken in het proces.
 

Datacenters

Het soort van apparatuur dat je veilig opgesloten in datacenters aantreft, is in staat om veel sneller en op een nog grotere schaal cryptomunten te ontginnen dan computers met een grote hoeveelheid aan krachtige grafische kaarten. Bovendien verlagen de beschikbare zonne- en windenergie de kosten voor het operationele gebruik van servers in datacenters in IJsland.
 
De servers kunnen door het minen van cryptomunten veel meer inkomsten genereren voor de dieven dan ze zouden opbrengen bij de verkoop als gestolen goederen. Het minen van cryptomunten is in IJsland goedkoper dan in andere landen door de lage elektriciteitsprijzen en bijgevolg geen ongewone bezigheid.
 

Geen gegevensdiefstal

Volgens de IJslandse politie werden bij de inbraak in december in Heiðatröð in Reykjanesbær alleen al meer dan 600 grafische kaarten, 100 voedingen, 100 moederborden, 100 geheugenschijven en 100 processoren gestolen. Dat meldt Visir. De servers zijn enkel een financieel verlies omdat er geen gegevens op de systemen werden opgeslagen.
 
De IJslandse politiecommissaris Olafur Helgi Kjartansson zei dat het bewijsmateriaal van de diefstallen die plaatsvonden tussen december vorig jaar en januari in de datacenters wijst op een goed georganiseerde bende. Dat meldde Associated Press.
 

Spoorloos

Door de diefstallen enkele maanden geheim te houden, hoopten de politiediensten de dieven op te sporen aan de hand van het stroomverbruik dat nodig is om de servers op volle kracht Bitcoins en andere cryptomunten te laten minen. Dat was voor de ordediensten een mogelijke manier om de gestolen servers op te sporen.
 
In totaal werden gedurende het politieonderzoek 11 personen gearresteerd in verband met de diefstallen, inclusief een veiligheidsbewaker, maar de apparatuur is nog niet teruggevonden. Twee gearresteerden verblijven nog in hechtenis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business