Nieuws

Intel onthult twee stuks nieuwe SSD’s voor in datacenters

Ook datacenters zijn steeds meer op zoek naar het vervangen van de oudere HDD’s door zuinigere SSD’s met een lagere failure rate. Intel is een van de fabrikanten die zich daar actief mee bezig houdt.

 

Intel staat weliswaar vooral bekend om het aanbieden van processoren voor de markt van consumenten en zakelijke partners. Tussen beide zit een duidelijke scheidingslijn, met elk zijn eigen functies. Zo is dat ook terug te zien bij de geheugendivisie van het bedrijf dat zich onder andere richt op het ontwikkelen van SSD’s voor consumenten evenals bedrijven. Het Amerikaanse bedrijf heeft eerder deze maand twee SSD’s onthuld voor de zakelijke markt.

D3-S4510 en D3-S4610

Het gaat daarbij om de D3-S4510 en D3-S4610, twee losse varianten met toch veel vergelijkbare specificaties. Zo hebben beide SATA-SSD’s een 6 Gb/s bandbreedte, zoals we inmiddels gewend zijn van de SATA-aansluitingen. Ook zijn het 2.5-inch schijven. Op het gebied van de prestaties hebben tonen de schijven echter wel wat verschillen. Bij het lezen en schrijven van 4 KB-datablokken laat de D3-S4610 zien dat het de sterkere kandidaat is. Deze behaalt namelijk tot 97.000/51.000 IOPS bij het lezen en schrijven respectievelijk. Voor de D3-S4510 ligt dit iets lager op 97.000/31.000 IOPS voor lees- en schrijfacties.

Het stroomverbruik ligt bij beide schijven relatief laag, helemaal in vergelijking met standaard 2.5-inch HDD’s. Voor de S4510 ligt het stroomverbruik tijdens activiteit op maximaal 3.6W, waar dit bij de S4610 op 3.7W ligt. Beide SSD’s zijn gelimiteerd op het verbruiken van 1.1W in idle, aldus Intel. Endurance is voor SSD’s gericht op datacenters enorm belangrijk. Intel zegt zelf dat de S4510 twee drive writes per dag aankan, terwijl de S4610 maximaal drie drive writes per dag aan zou moeten kunnen.

Positionering

Het is duidelijk dat Intel deze SSD’s ziet als een efficiëntere vervanging van de veelgebruikte 2.5-inch HDD’s. Dat heeft twee belangrijke redenen, stroomverbruik en hitteontwikkeling. Door beide zaken bij elkaar op te tellen kan er een hoop geld bespaard worden. Daar moet nog bij komen dat de SSD’s in de meeste gevallen een lagere failure rate hebben dan de meeste 2.5-inch HDD’s.

 

De SSD’s komt in veel verschillende varianten, beginnend bij 240 GB. Daarnaast zullen er 480 GB, 960 GB, 2 TB, 4 TB en 8 TB varianten op de markt verschijnen. Prijzen van de SSD’s heeft Intel niet bekend gemaakt. Wel lijken de SSD’s al op verschillende plekken aangeboden te worden, voorraad lijkt nog niet aanwezig. Voor de 8 TB varianten zal er overigens ook nog gewacht moeten worden tot 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business